Vi ønsker et opgør med macho-kulturen i fodboldmiljøet, fortæller aktivist fra Brønshøj Boldklubs uofficielle fanfraktion Drunken Army, der ligesom Danske Fodbold Fanklubber og fodboldfans i resten af Europa deltager i kampagne mod homofobi og diskrimination.
I weekenden tog Brønshøj Boldklubs uofficielle fanfraktion Drunken Army del i den netop afsluttede internationale kampagne »Football People Action Weeks«, som er arrangeret af netværket Football Against Racism in Europe (Fare Network).
De danske fodboldfans lavede et 4 gange 7 meter stort regnbueflag hvor der stod »VI HADER KUN OS SELV - VI ELSKER ALLE ANDRE«, som blev foldet ud på tribunen ved Brønshøjs kamp mod FC Fredericia lørdag.
Regnbueflaget er det kendte symbol for mangfoldighed og med happeningen ønsker Drunken Army at vise omverdenen, at der på klubbens hjemmebane – kaldet Tingbjerg Ground – er plads til alle, der giver plads til alle uanset køn, seksualitet eller etnicitet.
– Vi ønsker at gøre op med den macho-kultur, der hersker mange steder i fodboldmiljøet, hvor man laver kunstige skillelinjer og dyrker en negativ, intolerant kultur. Vi hader naturligvis ikke os selv, men ser hverken vores egen fangruppe eller klubben som ufejlbarlig. Vi kæmper for en fankultur med langt mere kærlighed, humor og selvironi, udtaler Jeppe Rohde fra Brønshøj Drunken Army i en pressemeddelelse sendt til Modkraft.dk.
Læs mere om kampagnen på Fare Networks hjemmeside.
»Football People Action Weeks« blev afviklet mellem den 15. oktober og den 29. oktober og har samlet hundreder af tusinder af fodboldglade mennesker over hele Europa om at sende et signal mod diskrimination og en fejring for mangfoldighed,
Jeppe Rohde fortæller, at det er helt naturligt for fangruppen Drunken Army, der har eksisteret i godt 5 år og tæller mere end 50 aktive fans, at engagere sig i kampagnen og at den sker i forlængelse af gruppens øvrige arbejde på lægterne.
– Vi kæmper for klubben og med alle de midler der skal til for at være stemningsskabende på Tingbjerg Ground. Vi finder os ikke i racisme, sexisme og homofobi, hverken på stadion eller andre steder. Vi vil aldrig lade diskriminerende tilråb eller lignende gå ubemærkede hen. Derfor er det naturligt for os at være en aktiv del af kampagnen, siger Jeppe Rohde.
Besøg Brønshøj Druken Army på facebook.
Læs mere om Brønshøj Druken Army i artiklen »Klubben der ikke må rykke op« hos Information.
Brønshøj-fansne står langt fra alene med deres holdninger.
Også organisationen Danske Fodbold Fanklubber (DFF) bakker op om årets 'Action Weeks'.
De hang ligeledes et regnbue flag på tribunen i Parken ved Danmarks kamp mod Italien fornyelig og har desuden indgået et samarbejde med DBUs FairPlay afdeling og den internationale kampagne 'Football Fans against Homophobia', for at vise deres modstand mod vold, racisme og diskrimination.
Sidstnævnte initiativ har udgangspunkt i græsrodsmiljøet omkring Tennis Borussia Berlin, og har siden 2011 udviklet sig til en tværeuropæisk kampagne, der med et simpelt budskab om at fodbold er for alle, og at man ikke tolererer homofobi.
– Når vi har valgt kampagnen Football Fans against Homophobia skyldes det et ønske om, at vi gerne vil markere, at vi i Danmark har en masse engagerede fans, der i aller højeste grad ønsker at inkludere alle omkring det vi elsker mest; Fodbold, fortæller Tine Hundahl der er medlem af DFFs TIFO-udvalg til hjemmesiden FairFans.
Hun vurderer, at problemerne med diskrimination og racisme er større i udlandet end herhjemme, men mener, at det er vigtigt at vise solidaritet og stå sammen om mangfoldigheden.
– Det er et vigtigt signal fra dansk fodbold og danske fodboldfans, at vi står sammen med resten af Europa mod diskrimination og racisme. Vi oplever ikke problemer af så seriøs og modbydelig karakter, som vi kan se i øjeblikket navnlig i Østeuropa. Det er vi taknemmelige for, men vi vil samtidig gerne fortælle hele verden, at vi i Danmark og dansk fodbold tager kampen mod racisme, homofobi og diskrimination seriøst siger Tine Hundahl.
Læs om initiativet »Fodbold er for alle« hos Danske Fodbold Fanklubber.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96