Annonce

Mellemøsten
17. august 2014 - 21:29

Dansk venstrefløj støtter kurdernes kamp mod islamister

Både SF og Enhedslisten støtter, at der sendes nødhjælp til de kurdiske områder i Irak, som er under angreb fra militante islamister. Folketingskandidat for Enhedslisten, Pelle Dragsted, bakker op om USA's militære indgriben på kurdernes side i konflikten.

Under amerikansk ledelse har flere EU-lande besluttet at sende våben og nødhjælp til de kurdiske sikkerhedsstyrker, der bekæmper Islamisk Stat (IS) i det nordlige Irak.

Det sker efter, at den militante islamistiske bevægelse de seneste uger har dræbt tusindvis af civile, erobret flere byer i landet, sendt hundredetusinde mennesker på flugt, og nu rettet deres angreb direkte mod det kurdiske selvstyreområde. 

Amerikanske fly har i ugens løb bombet flere af IS-gruppens stillinger for at hjælpe kurderne i kampen.  

Støtten kommer samtidig med, at den venstreorienterde, men terrorstemplede seperatistbevægelse PKK officielt er blevet en del af de kurdiske sikkerhedsstyrker.

Læs artiklen »EU siger god for at sende våben til Iraks kurdere« hos Information.

Læs artiklen »Kurdish rivals unite to fight Islamic State« hos Al Jazeera.

Læs artiklen »PKK spiller en nøglerolle i kampen mod Islamisk Stat« hos Information.

Enhedslisten: Boykot og nødhjælp

Også på den danske venstrefløj ønsker man at støtte kurderne.

Enhedslisten har foreslået en akut handlingsplan, der skal sætte en stopper for Islamisk Stats (IS) hærgen ved blandt andet at skrue bissen på overfor de af Iraks nabolande, der støtter IS.

»Lige nu er den eneste styrke, der kan bekæmpe de ekstreme islamister i Islamisk Stat, de kurdiske militser i Nordirak og Syrien, der aktivt støttes af kurderne fra Tyrkiet. Derfor bør Danmark overveje hvordan vi bedst muligt kan støtte de irakiske og syriske kurdere så de kan forsvare sig imod og bekæmpe Islamisk Stat,« står der i forslaget, hvor det understreges, at Enhedslisten vil have FN til at lede en eventuel indsats i området.

– Det er fuldstændig grotesk, at Vesten ser igennem fingre med at lande som Saudi Arabien og Golfstaterne støtter Islamisk Stat, der eftersigende begraver kvinder og børn levende i Irak. Jeg mener der bør indføres sanktioner mod lande, der støtter ekstremisterne og at Tyrkiet skal tvinges til at lukke grænsen til Syrien for fanatiske islamister, der hidtil har strømmet over grænsen, udtaler Enhedslistens udenrigsordfører Nikolaj Villumsen i en pressemeddelelse.

Læs mere om handlingsplanen her: »EL forslår akut handlingsplan mod Islamisk Stat« hos Enhedslisten.

SF: Påskøn amerikanernes indsats

Nikolaj Villumsen var også på talerstolen, da omkring 400 menensker lørdag gennemførte en demonstration i København indkaldt af en række kurdiske foreninger for at gøre opmærksom situationen i Irak.

Læs artiklen »The new PKK: unleashing a social revolution in Kurdistan« hos ROAR Magazine.

Her slog udenrigsordføreren blandt andet til lyd for, at Danmark bør droppe terrorstemplingen af PKK.

Ved samme arrangement talte SF's udenrigsordfører Holger K. Nielsen også.

Han glæder sig over, at den danske regering bakker op om den amerikanske militærstøtte til kurderne ved at stille med et transportfly til rådighed, der kan sende nødhjælp til civilbefolkningen.

– Det er positivt, at regeringen vil gå aktivt ind i bekæmpelsen af Islamisk Stat (IS). IS' ambition om et kalifat i regionen er dødsensfarlig - også for os. Indtil nu er det primært kurderne, som har taget kampen op og de skal have al den støtte, de har brug for. Det er en skændsel, at det internationale samfund har reageret så svagt og der er al mulig grund til at påskønne den amerikanske indsats. Men det er vigtigt, at FN kommer langt stærkere på banen. Under alle omstændigheder skal vi også fra dansk side bidrage, skrev Holder K. Nielsen efterfølgende på sin facebook-profil.

Læs artiklen »Lidegaard: Det afgørende er koordineret hjælp til Irak« hos Information.

Dragsted: Ja, til våben-støtte

Politisk rådgiver og folketingskandidat for Enhedslisten, Pelle Dragsted, skriver på sin blog på Modkraft, at han også støtter både den danske og amerikanske indsats i Nordirak.

Han minder om, at PKK er en venstreorienteret bevægelse, og at venstrefløjens opbakning til kurderne er vigtigere nu end måske nogensinde før.

– At sende flere våben til en region præget af væbnet konflikt er altid problematisk. Men situationen er bare den, at kurderne lige nu kæmper en ulige kamp mod et IS som er finansieret af fra Saudiarabien og golfstaterne, og som har moderne og tunge våben som de erobrede da den irakiske centralregerings hær tog benene på nakken i Mosul, skriver Pelle Dragsted. 

– Jeg hælder klart til den holdning, at det – på trods skepsis overfor USA's motiver og en generel modstand mod militære løsninger – er meget svært at være modstander af den militære støtte til kurderne, for at modgå IS farlige fremmarch, lyder det fra folketingskandidaten.

Som dog tilføjer:

– Men jeg lytter gerne til argumenter imod.

Læs Pelle Dragsteds blog »Kurderne fortjener al vores støtte« og deltag i debatten hos Modkraft.

Læs kommentaren »ISIS tager fat, hvor Saddam slap« hos Modkraft.

Læs artiklen »Kvindehær i kamp mod islamister « hos Ekstra Bladet.

Læs artiklen »Kvinnorna som slåss mot IS-terrorn: "Kunde inte se på när folk dödades"« hos ETC.

Læs om begivenheden »DEMONSTRATION: STØT KURDERNES KAMP MOD “ISLAMISK STAT”!« i Modkrafts kalender.

Læs artiklen »Inside ISIS: The Making of a Radical« hos Narrative.

Læs artiklen »Dramatisk video: Her får IS-tilhænger tæsk foran Christiansborg« hos BT.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce