Annonce

menneskerettigheder
29. januar 2013 - 16:04

Dansk protest mod marokkansk militærdomstol

Danske organisationer viser solidaritet med 23 aktivister, der er tiltalt i en marokkansk retssag.

Mandag protesterede repræsentanter for Afrika Kontakt, Enhedslisten, Polisario og andre udenfor den marokkanske ambassade i Hellerup.

Protesten var rettet imod den militærdomstol, der den 1. februar skal føre sagen imod 23 menneskerettighedsaktivister fra det besatte Vestsahara.

”Vi står her, fordi vi vil vise solidaritet med aktivisternes kamp, og fordi vi vil protestere imod den måde, hvorpå Marokko fører sager imod politiske aktivister”, udtalte sekretariatsleder fra Afrika Kontakt, Morten Nielsen.

”Protester som denne finder sted over hele verden - i Canada, Ghana og Palæstina, i USA, Frankrig og Spanien - over hele verden står mennesker udenfor marokkanske ambassader for at protestere imod, hvad der sker med de politiske fanger”.

De 23 menneskerettighedsaktivister har været varetægtsfængslet uden rettergang og er angiveligt blevet tortureret, siden marokkanske styrker med vold og magt indtog Gdeim Izik lejren i november 2010.

Imod diskrimination og fattigdom

Gdeim Izik lejren var en protest-lejr i Vestsahara, som etablerede sig den 9. oktober 2010 og eksisterede indtil november samme år.

Formålet med lejren var at protestere imod den "stadige diskrimination, fattigdom og brud på menneskerettighederne over for de lokale indbyggere", men senere i forløbet var der også nogle af de demonstrerende, der krævede uafhængighed for Vestsahara.

Protestaktionen blev indledt, da en gruppe Sahrawi'er begyndte at opføre telte 12 kilometer nordøst for byen El Aiun. Antallet af protesterende steg dog hurtigt fra et par hundrede traditionelle telte til flere tusind, da der strømmede protesterende til fra mange byer i Vestsahara og det sydlige Marokko.

I den første uge af november var Gdeim Iziks indbyggertal steget til cirka 5000.

Men den 8. november blev lejren indtaget og nedlagt af marokkanske politistyrker, hvilket resulterede i 3000 anholdte.

23 af dem har altså været fængslet uden rettergang lige siden.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce