Annonce

KontradoxaBaggrund, analyse og kronikker
Kommentar
4. marts 2016 - 9:43

Danmark bør ikke også gå i krig i Syrien

Bomber leder kun til flere flygtninge, mere terror og mere had mod Vesten. Lærer danske politikere aldrig af deres erfaringer?

Så skal Danmark i bombekrig for 6. gang siden 1999. Det er i hvert fald hvad DR varsler her.

Først var der Jugoslavien – to nætter i 1999, så Afghanistan, derpå Irak 2003-2007 og fra 2014; så pulveriseringen af Libyen langt uden for FN’s Sikkerhedsråds mandat og nu skal dette udvides til Syrien.

Sådan som den er blevet udkæmpet, skaber krigen mod terroren kun mere terror.

I 1999-2000 blev 1.100 mennesker på kloden påvirket af terrorhandlinger – cirka 400 døde og 700 blev såret, ifølge amerikanske kilder.

I dag koster krigen mod terror per år 32.000 menneskeliv, iflg The Global Terror Index.

På den faktuelle baggrund må man vel kunne sige, at denne krig, som Danmark nu igen på amerikansk anmodning skal deltage i, er den moderne histories dummeste. Den har gjort det problem, den officielt skulle reducere cirka 80 gange større.

På sine egne præmisser har samtlige krige, Danmark har været ude at bombe i, være brilliante fiaskoer.

Partiet Venstre må, sammen med Socialdemokratiet, bære hoveddelen af ansvaret for, at Danmark i dag kan betegnes som en rogue state – en bøllestat.

Konkret var det om netop en militær indsats i Syrien statsministeren i et interview med DR’s Ask Rostrup i oktober sagde, at han selv med en spændstig fantasi ikke kunne se for sig – specielt tropper på landjorden. 

DR skriver nu, at de allerede er der. Nu drejer det sig så om bombefly.

Gør Danmark noget andet end at bidrage til, at alt bliver værre?

Besøget i Saudi Arabien for erhvervslivets skyld kan selvsagt ikke bruges til politiskt pres, i og med at det er Danmark, der kommer med hatten i hånden og vil have ordre. At blande de to formål – handel og politisk pres – vidner om amatørisme.

Og støtte til alt hvad USA gør? I en tid hvor den amerikanske lederstilling i verden er på manifest nedtur?

Hvad med at se ud i verden og skabe en ny udenrigs- og forsvarspolitik til tiden efter det amerikanske imperiums afvikling (og dermed NATOs opløsning).

Nej, så langt tænker man ikke i ministerierne, og så frit kan man ikke tænke.

Kyndige analytikere som Daniel Ellsberg og andre siger, at ISIS aldrig vil kunne bekæmpes fra luften, og at USA med al sandsynlighed vil indsætte landtropper – og går et nyt Vietnam i møde.
En dansk bombeindsats i Syrien kan kun gøre ondt værre. Også fordi ingen i Danmark tænker på andre typer af indsatser, herunder mægling, en FN-mission eller civil fredsskabelse med civilsamfundet i Syrien.

Det er bomber, bomber, bomber – og det vil lede til:

  1. flere flygtninge,
  2. mere død og smerte for de uskyldige,
  3. mere had mod Vesten generelt,
  4. endnu mere terrorisme og
  5. et endnu mere negativt billede af Danmark ude i verden.

Er det mon helt umuligt for dansk beslutningstagere, deres embedsmænd og rådgivere, at lære af den lange historie om Vesten i Mellemøsten og de sidste 15 års samtidshistorie?

Sandsynligvis.

’Gruppetænkningen’ og den omstændighed, at der ikke i de kredse findes nogen, der kan stille bare ét grundlæggende spørgsmål: Hvorfor skal Danmark egentlig bombe i Syrien – hvad skal det være godt for? – forhindrer selvstændig dansk politik og en næsten bevidstløs lydighed i forhold til USA.

Men nogle enkeltindivider, også folketingsmedlemmer, måtte vel kunne stoppe op og prøve at tænke og føle.

Jan Øberg er freds- og fremtidsforsker, ph.d. i sociologi. Teksten bringes også på Jan Øbergs hjemmeside: janoberg.me

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce