Annonce

Skandale
14. december 2012 - 10:51

Dødspatrulje fik hjælp af politi og militær

Ny rapport dokumenterer, at det britiske militær og det nordirske politi opfordrede pro-britisk terrorgruppe til mord på forsvarsadvokat. Advokatens enke er ikke tilfreds.

– Jeg er meget ked af det, lyder det fra den britiske premierminister David Cameron.

Årsagen er at en ny undersøgelse viser, at den britiske hær og det nordirske politi sammen med flere efterretningstjenester hjalp en loyalistisk (pro-britisk) dødspatrulje med drabet på forsvarsadvokaten Pat Finucane i Belfast den 12. februar 1989.

Finucane var en af advokater der ved domstolene forsvarede nordirere, der var mistænkt for terror eller for at tilhøre IRA, og var derfor upopulær i den britiske hær, i det nordirske politi og i efterretningstjenesterne.

Han blev dræbt af to medlemmer af den paramilitære gruppe Ulster Defence Association, UDA, som skød ham fjorten gange i hovedet, mens konen og de tre børn så på.

Læs »Pat Finucane report: David Cameron apologises over killing« i The Guardian.

Mordere i statens tjeneste

Den nye rapport er udarbejdet af regeringens advokat, Queens Consel Sir Desmond De Silvaom og han lægger ikke fingrene imellem, når det gælder kritikken af hæren, politiet og de hemmelige tjenester rolle i sagen.

Han dokumenterer, at loyalistiske paramilitære var rekrutteret, som agenter af de britiske og nordirske myndigheder, som også deltog i forberedelserne, i selve drabet og i bortskaffelsen af de våbnene.

Det står også klart at myndighederne arbejdede aktivt for at forhindre en opklaring.

Desuden dokumenteres det at et medlem af terrorgruppen UDA, der blev arresteret som mistænkt for mordet af det nordirske politi, blev sat på fri fod som meddeler for politiets hemmelige afdeling Special Branch.

Desuden slås det også fast, at betjente fra de britiske styrker forud for mordet direkte havde anbefalet loyalistiske paramilitære at gå efter advokater, der fungerede som forsvarere for mistænkte IRA-folk.

Læs »British agents 'facilitated the murder' of Belfast solicitor Pat Finucane« i The Independent.

Et forklædt bondefangertrick?

Pat Finucanes Enke Geraldine , der selv blev lettere såret ved attentatet på hendes mand, og børnene der dengang gemte sig under køkkenbordet, mens deres far blev skudt i hovedet, er langt fra tilfredse med den nye undersøgelse.

Ved familiens pressemøde påpegede Geraldine Finucane, at De Silva har nære forbindelser til det konservative parti, der var under mistanke

– Rapporten er et fupnummer. En hvidvaskning. Den er et bondefangertrick forklædt som en uafhængig undersøgelse. Men det, der er mest fornærmende og som gør mest ondt, er at rapporten ikke giver os saandheden, udtalte hun. 

Læs »Pat Finucane's widow calls de Silva report 'a whitewash'« i The Guardian

Læs rapporten »Desmond De Silva: Pat Finucane Review«.

»Editorial: Finucane lays bare the amoral face of Britain« i The Independent.

Se »Geraldine Finucane hits out at 'suppression of truth'« på Youtube.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce