Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
Filmanmeldelse
13. november 2014 - 10:28

Crowdfundede film på CPH:DOX

Capital C viser, hvad der sker med projekter, efter de er blevet crowdfunded – og er selv crowdfunded. Og Burroughs: The Movie viser gamle unikke klip fra den døde poets private gemakker – og er restaureret for crowdfundede midler.

Capital C  belyser gennem en række eksperter crowdfunding generelt. Men i filmen har man dog valgt først og fremmest at fokusere på tre forskellige ansøgere for hvem, det allerede er lykkedes at opnå økonomisk støtte til deres projekter. De tre projekter har alle opnået støtte via Kickstarter, der er dedikeret til kreative projekter, og som i dag er verdens største crowdfundingplatform.

Capital C er så vidt vides den første dokumentarfilm om crowdfunding.

Zack Crain er den ene af personerne. Takket være crowdfunding har Zack sammen med nogle venner kunnet etablere firmaet Freaker. Her designer og sælger de strikkede flaskekølere med unikke mønstre. Zack er tydeligvis ret charmerende. Men han er også noget finurligt, og selv tvivler han på, at det ville være lykkedes ham at overtale en bank til at låne ham penge til at opstarte det lille firma.

En anden af personerne er Brian Fargo. Brian er anderledes mere erfaren, og han har tidligere været ejer af en virksomhed, der har udviklet computerspil. Alligevel har han i årevis forgæves forsøgt at rejse kapital til at udvikle en ny version af computerspillet Wasteland. Det er således først via crowdfunding, at det er lykkedes ham at rejse penge til projektet. I 2012 indsamlede hans kampagne $ 2,9 mio., hvilket var $ 2 mio. mere end kampagnens minimumsbeløb og det største beløb, der på tidspunktet var doneret til udviklingen af et spil på Kickstarter.

Den tredje og sidste af personerne er familiefaren Jackson Robinson. Jackson har for så vidt allerede et fuldtidsarbejde. Men han drømmer om at kvitte jobbet for i stedet at kunne erhverve sig som kunstner Og da det lykkedes ham at rejse penge til at designe sit eget kortspil, The Independence, føler han, at drømmen kan være begyndt at rykke nærmere.

Filmen følger de tre over en længere periode. "Penge er ikke alt", siges det i begyndelsen af filmen. Og i Capital C skildres både de positive sider af den community-følelse, der opstår mellem ansøger og de fremmede mennesker, som har doneret penge til projektet, og som hele tiden er aktivt med på sidelinjen. Men den skildres også det pres, der er for at leve op til deres forventninger; det hårde arbejde, der er forbundet med at gennemføre projektet, og hvordan en mere etableret konkurrent pludselig kan gå hen og true hele ens projekt.

Capital C er dog overordnet en feelgood-film. Man kommer ikke hele vejen rundt om crowdfunding, men hvor medierne typisk fokuserer på forløbet med at rejse penge, og det er et stort plus for filmen, at den i stedet valgt at fokusere på, hvad der sker, efter at finansieringen er kommet hus.

Instruktørerne har i øvrigt selv rejst penge via Kickstarter for at kunne lave filmen.

Se her, hvornår Capital C vises

Burroughs fødselsdag kickstartes

Williams S. Burroughs ville i år være fyldt 100 år, og i den anledning viser CPH:DOX dokumentarfilmen Burroughs: The Movie i en restaureret version. Det er instruktørens nevø, Aaron Brookner, der via en crowdfunding-kampagne på Kickstarter har rejst penge for at kunne restaurere filmen.

Ved visningen i fredags gav Lars Movin en fin introduktion til filmen. Han har igennem en årrække har beskæftiget sig med beat-forfatterne, og sammen med Steen Møller Rasmussen har Movin lavet dokumentarfilmen Words of Advice – William S. Burroughs on the Road.

Ifølge Movin var instruktøren Howard Brookner en af de mange, der hang ud Burroughs' lejlighed, der gik under tilnavnet The Bunker, og optagelserne til filmen lavede han sammen med sine to studiekammerater, Tom DiCillo (kameramand) og Jim Jarmusch (lydmand).

Planen var oprindelig, at Brookner skulle lave en film om The Nova Convention; en konference, der fandt sted i 1978, og som var blevet arrangeret som en hyldest Burroughs. Brookner fandt imidlertid, at han havde behov for flere optagelser, og Brookner, der havde fået en eksklusivaftale med Burroughs, fortsatte derfor med at følge Burroughs.

Dette stod på i flere år, og undervejs måtte Burroughs afvise flere filmtilbud. Da man i 1983 ville lave en lignende konference i London, havde Brookner stadig ikke fået færdiggjort sin film, og  Burroughs: The Movie er således resultatet af en aftale, som man indgik med BBC, der endte med at klippe egne optagelser sammen med Brookners optagelser.

I filmen besøger Burroughs bl.a. sit barndomshjem. Der er også optagelser af Burroughs sammen med sin bror Mortimer, som kalder The Naked Lunch for afskyelig, og Burroughs sammen med sin søn Williams S. Burroughs Jr., der døde i 1981. Det er endvidere i denne film, at Burroughs for første gang beretter om det vådeskud, hvormed han i 1951 dræbte sin kone Joan. Det var først efterfølgende, at Burroughs begyndte at skrive, og i filmen fortæller han både om begyndelsen på sit forfatterskab og den cut-up-teknik, som han senere benyttede.

Andre medvirkende i filmen er bl.a. Allen Ginsberg, Patti Smith og Francis Bacon samt James Grauerholz, der mere eller mindre gik fra en rolle som elsker til en rolle som manager og erstatningssøn.

Filmen rummer mange unikke klip, men man kunne godt have tænkt sig, at også lydsiden under restaureringen havde fået en (mere) kærlig hånd.

Se her, hvornår  Burroughs: The Movie  vises

Filmtrailer: <iframe width="560" height="315"

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce