Vetoret og statslig profitgaranti. Statsligt salg af DONG-aktier til Goldman Sachs, amerikansk investeringsselskab, der spillede afgørende rolle i finanskrisens udbrud, suppleres med usædvanlige særrettigheder.
Bjarne Corydon var en glad mand, da Folketingets torsdag den 12. december valgte at bakke op om hans planer om en kapitaludvidelse hos DONG Energy.
Planen går bl.a. ud på, at den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs skyder 8 milliarder kroner ind i DONG og opnår en ejerandel på 19 procent.
Aftalen er til gengæld rigtigt dårligt nyt for miljøet, forbrugerne og forsyningssikkerheden, mener Enhedslisten.
Derfor havde partiet samme dag stillet forslag om at annullere salget, men ingen andre partier bakkede op om forslaget under førstebehandlingen.
Derfor tyder alt på, at den omstridte aftale bliver en realitet efter nytår.
Goldman Sachs investering sker gennem et selskab med base i Luxembourg, der regnes som skattely af OECD.
Storbanken har i USA fået tilnavnet »the vampire squid« – vampyrblæksprutten – for sin grådighed og politiske forbindelser.
Goldman Sachs er blandt andet blevet kritiseret voldsomt for spekulation i sammenbruddet på det amerikanske boligmarked, der satte gang i finanskrisen.
Aktuelt er selskabet under mistanke for at have manipuleret med aluminiumspriserne til stor skade for amerikansk industri.
Nu får banken efter alt at dømme stor indflydelse på den danske forsyningssikkerhed og prisen på danskernes el.
Den berygtede investeringsbank får særdeles lukrative vilkår for at skyde otte milliarder kroner i DONG Energy.
Goldman Sachs står til at tjene milliarder på en børsnotering om få år, men kan sælge deres aktier tilbage til staten til en rigtig god pris, hvis det glipper, hvilket i værste fald kan koste skatteyderne milliarder.
Denne ansvarsfritagelse kan få Goldman Sachs til at løbe risici, som ikke er i selskabets interesse, mener kritikere.
Derudover afgiver staten også en masse magt til Goldman Sachs, der får usædvanlige særrettigheder.
Mest kontroversielt er det, at bestyrelsen, hvor Goldman Sachs kun får én plads, ikke kan udskifte den administrerende direktør eller finansdirektøren uden at få lov af Goldman Sachs.
Det amerikanske investeringsselskab får desuden vetoret i forhold til vedtægtsændringer i DONG, selvom banken besidder under en femtedel af aktierne.
Flere eksperter undrer sig over aftalen, men Bjarne Corydon er rigtigt godt tilfreds:
– Helt personligt finder jeg det ikke kuriøst, at Goldman Sachs vil have sikkerhed for en rimelig indflydelse, når de investerer 8 mia. kroner i DONG Energy. Det er naturligt, at Goldman Sachs har fået en mindretalsbeskyttelse, der ligger ud over den, der følger af selskabslovgivningen, udtaler finansministeren til Berlingske Business.
Enhedslistens finansordfører Frank Aaen mener, at Danmark - ligesom med lufthavnen og TDC – er i gang med at sælge afgørende infrastruktur til investorer, der har nogle helt ublu krav til fortjenesten. Og som er styret af kortsigtede profithensyn frem for en langsigtet og bæredygtig energipolitik.
Aaen mener, at aftalen vil gå ud over samfundets interesser:
– Goldman Sachs helt uhæmmede grådighed medvirkede til at udløse finanskrisen. Det går kun ind i noget for at tjene flest muligt penge og sætte alle andre hensyn i anden række. Det vil selvfølgelig svække DONG’s rolle i den grønne omstilling, siger han i en pressemeddelelse.
Med aftalen mindskes statens ejerandel af energiselskabet fra 81 til 60 procent.
Frank Aaen er skuffet og undrer sig over regeringen:
– I USA diskuterer man lige nu, om investeringsbanker overhovedet må eje f.eks. kraftværker og raffinaderier. Herhjemme vil en socialdemokratisk ledet regering derimod sælge ud af det statslige energi- og olieselskab til den måske grådigste investeringsbank af dem alle. Det er grotesk, siger Aaen.
Selvom en samlet regering står bag aftalen, er der højlydte protester i regeringens bagland.
Aftalen kritiseret bl.a. af formændene for SF’s og Socialdemokraternes ungdomsorganisationer.
Også den socialdemokratiske folketingskandidat Peter Hummelgaard Thomsen er meget utilfreds over aftalen.
På sin facebook-profil skriver han, at han - ligesom Frank Aaen - finder aftalen »grotesk« og han kalder Goldman-Sachs for »en af finanskrisens største hasardspillere«.
Enhedslisten har stillet hele 32 skriftlige spørgsmål til finansministeren, som ministeren endnu ikke har svaret på, og der kom heller ikke direkte svar på spørgsmålene i Folketingssalen torsdag.
Bjarne Corydon er dog forpligtet til at svare skriftligt senest tirsdag.
På Christiansborg står Enhedslisten dog alene med kritikken af aftalen. SF’s nyudpegede politiske ordfører, Lisbeth Bech Poulsen, understregede torsdag i berlingske.dk, at hun synes aftalen er skruet godt sammen, og at hun finder det rimeligt, at Goldman Sachs har krævet vetoret på DONGs udvikling.
Enhedslistens forslag om at droppe aftalen betyder dog, at processen trækkes ud, så aktstykket sandsynligvis først kan vedtages i januar, hvorefter en ekstraordinær generalforsamling i DONG Energy formelt skal godkende kapitaludvidelsen og de nye aktionærer.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96