Annonce

Udland
11. juli 2013 - 12:51

Colombiansk venstrefløjsparti anerkendt som lovligt

Venstrefløjspartiet Union Patriotica er blevet anerkendt som lovligt af de colombianske myndigheder. Partiet anses for at være guerillabevægelsen FARCs politiske gren.

Colombianske myndigheder har tirsdag den 9. juli med en afgørelse i en højtstående administrativ retsinstans besluttet, at venstrefløjspartiet Union Patriotica (UP) er lovligt - og at det har ret til at deltage i valg, der vil finde sted i landet næste år.

Venstrefløjspartiet mistede sin ret til opstilling og deltagelse i valg i 2002, fordi det ikke her opstillede kandidater. Men de colombianske myndigheder har nu anerkendt, at partiet var udsat for angreb af statsfinansierede dødspatruljer - og derfor besluttet at genoprette dets status som legalt parti.

Legaliseringen af UP sker samtidig med at forhandlinger mellem den colombiansk stat og oprørsgruppen FARC. Fredsforhandlingerne skal sætte en stopper for fem årtiers borgerkrig, der har kostet over en halv million colombianere livet.

Ét af emnerne i fredsforhandlingerne har været mulighederne for politisk repræsentation for venstrefløjen og FARC. I maj 2013 blev den colombianske regering og oprørsgruppen FARC enige om et udkast til en ny jordreform, der anses som en anden afgørende betingelse for succes i fredsforhandlingerne.

Læs Modkraft-artiklen »Historisk gennembrud i fredforhandlinger i Colombia«

Systematisk forfølgelse

UP blev dannet i 1985 under fredsforhandlinger med den daværende præsident Belisario Betancourt. Men partiet blev i følgende tyve år udsat for systematiske forfølgelse. Omkring 3.000 medlemmer, herunder flere præsidentkandidater, blev myrdet af paramilitære enheder og narkokarteller med forbindelse til hær og regering i landet.

UP mistede sin status som lovligt parti i 2002. Statsretten har imidlertid tirsdag den 9. juli anerkendt at den systematiske udryddelseskampagne mod partiet er en »formildende« omstændighed, som betingede at partiet ikke kunne leve op til colombiansk valglovgivning i 2002.

Læs mere hos BBC (engelsk) 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce