Annonce

Latinamerika
7. august 2014 - 15:30

Colombiansk appeldomstol frifinder terrordømt journalist

En regimekritisk journalist, Joaquín Pérez Becerra fra nyhedsbureauet Anncol, er ved en appeldomstol i Colombia blevet løsladt efter to år i fængsel. Organisationen Journalister uden grænser kritiseres for ikke at have hjulpet ham.

Den 17. juli kunne den svensk-colombianske journalist Joaquín Pérez Becerra forlade et højsikkerhedsfængsel, La Picota, i Colombias hovedstad Bogota som en fri mand.

En appeldomstol havde frifundet ham på alle punkter for en dom, han ellers var blevet idømt i oktober 2012, på otte års fængsel.

Pérez var som chefredaktør i det uafhængige nyhedsbureau Anncol blevet dømt for at være talsrør for guerillagruppen FARC, der har ført væbnet kamp i Colombia i de sidste fire årtier.

Anncol arbejdede med base i Stockholm.

Perez blev, efter at have været efterlyst gennem Interpol, arresteret, da han ankom til hovedstaden Caracas i nabolandet Venezuela. Han blev i april 2011 udleveret til de colombianske myndigheder.  

Besøg hjemmesiden Anncol.eu (spansk)

Politisk retssag

Efter frifindelsen bliver der ifølge den norske avis Klassekampen rettet kritik mod organisationen Journalister uden grænser (Reporters Without Borders) som flere gange er blevet anklaget for politisk slagside til fordel for USA i Latinamerika.

Organisationen nægtede allerede i 2007 at forholde sig til de colombianske anklager mod Pérez, da Anncol blev udsat for rasende angreb af de colombianske myndigheder.

Den daværende præsident Álvaro Uribe brugte Anncol som en del af forfølgelsen af den colombianske venstrefløj, som Pérez åbent erklærede sig en del af. Pérez har tidligere været byrådsmedlem i Corinto for venstrefløjspartiet Unión Patriótica i 1980’erne.

Men Journalister uden grænser, både i Sverige og centralt i Paris, undlod at gå ind i sagen, fordi organisationen mente, dommen over Pérez ikke handlede om hans journalistiske virksomhed.

Men retssagen mod Pérez var ifølge dagbladet Klassekampen gennemsyret af Uribes erklærede politik om at bringe Anncol og andre regimekritiske medier til tavshed ved at anklage dem for medvirken til terrorisme gennem journalistik.

Anklager som Journalister uden grænser ellers hjælper blandt andet journalister i Egypten imod.

Læs John Ekebjærg Jakobsens blog »Dansk Oprør i colombiansk retssag« om første retssag mod Perez i 2012

Venstrefløj skulle terrorstemles

Pérez er nu blevet frifundet på alle anklagepunkter, herunder også at Anncol skulle være talerør for FARC. Under retssagen fremlagde anklagemyndigheden ellers artikler fra Anncol, som skulle bevise anklagen.

Under retssagen krævede Colombia desuden, at de svenske myndigheder skulle forbyde Anncol i henhold til EU’s terrorstempling af FARC. Man krævede desuden en colombianske flygtningeforening med navnet »Jaime Pardo Leal« terrorstemplet.

Frifindelsen er ifølge dagbladet Klassekampen et tegn på, at Uribes »terrorkampagne« mod den colombianske venstrefløj er ved at gå i opløsning under landets nuværende præsident, Juan Manuel Santos, der har indledt fredsforhandlinger med FARC i Havanna og givet et et nyt rum for fagforeninger, bondeorganisationer og andre politiske initiativer.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce