Fællesmødet på Christiania tager afstand fra politiets knippelslag mod videofotografer, og ønsker dialog med politiledelsen. Rå-optagelser af omdiskuteret episode offentliggjort.
De politibetjente, der slog flere fotografer fra dokumentationsgruppen CA-DOK og andre tilstedeværende under en anholdelsesaktion på Christiania i sidste uge, er fremover ikke velkommen på fristaden.
Sådan lyder budskabet fra Christianias fællesmøde, der blev afholdt mandag aften.
– De voldsomme og deciderede voldelige overgreb fra politiets side, er på ingen måde acceptabel på Christiania. De pågældende betjente, der kan identificeres på optagelserne, er fremover uønskede på Christiania, lyder det i en udtalelse fra fællesmødet, der er fristadens øverste myndighed.
Læs artiklen »Christianitter vil give karantæne til betjente fra voldsom politiaktion« hos DR.
Læs artiklen »Video: Politi tæsker fotograf til blods på Christiania« hos Modkraft.
LÆS HELE UDTALELSEN HERUNDER
Mandagens fællesmøde var indkaldt af dokumentationsgruppen CA-DOK, som de seneste måneder har oplevet, at politiet både har anholdt og slået deres fotografer, når de filmer myndighedernes indsats imod hashhandel på Christiania.
De fremmødte fik mulighed for at se gruppens uredigerede optagelser af den meget omtalte episode torsdag den 28. april, hvor en politibetjent blandt andet slår en videofotograf direkte i hovedet.
Se interview med CA-DOK-fotografen hos Ekstra Bladet.
På den baggrund udtaler fællesmødet kritik af politiets indsats og opfordrer til en »direkte og uforstyrret dialog« med ledelsen hos Københavns Politi.
– Desværre er der en udbredt opfattelse af en eskalerende konfrontation, med politiets magtanvendelse som den primære katalysator. Dette er blevet dokumenteret af disse optagelser. Derfor ønsker vi en direkte og uforstyrret dialog med Københavns Politi's ledelse, hvor vi kan drøfte, hvordan vi stopper politivolden.
CA-DOK’s indslag om de knippelsvingende politibetjente er blevet set mere end en million gange på de sociale medier og omtalt i både danske og udenlandske medier.
Sagen bliver nu taget op af Det Uafhængige Klagenævn, der har modtaget flere anmeldelser om vold fra politiets side, ligesom Alternativet har bedt justitsminister Søren Pind (v) om en redegørelse for forløbet.
Københavns Politis specialpatrulje Task Force Pusherstreet, der står for indsatsen i området, var inviteret til at deltage mandagens fællesmøde på Christiania, men valgte at blive væk.
Til pressen har politiet afvist, at de skulle havde slået folk i hovedet, og beskylder derimod CA-DOK for at vise en redigeret udgave af virkeligheden.
Anklagerne har helt utraditionelt fået CA-DOK til at offentligøre deres uredigerede optagelser fra dagen, på deres Youtube-kanal.
Se de uredigerede optagelser fra Christiania torsdag den 28. april her.
Debatten om politiets metoder på Christiania kommer samtidig med, at Task Force Pusherstreet er presset både økonomisk og mandskabsmæssigt.
Specialenheden, der blev oprettet i 2012 for at bekæmpe den åbenlyse hashhandel på fristaden, skal således afgive en del af deres mandskab til bevogtningsopgaver ved grænsen og potentielle terrormål.
Læs artiklen »Københavns Politi får færre timer til kontrol af hash og færdsel« hos Politiken.
Task Force Pusherstreet har desuden mistet en årlig særbevilling på 10 millioner kroner, som Rigspolitiet tidligere har afsat til indsatsen på Christiania.
Samtidig erkender Københavns Politi, at deres forsøg på at stoppe hashhandlen har haft minimal effekt.
Selv om Task Force Pusher Street jævnligt har foretaget razziaer mod hashhandlen de sidste tre-fire år er det kun omkring én procent af omsætningen, som politiet i den forbindelse har konfiskeret i boderne, fortæller politidirektør, Thorkil Fogde, til DR.
Læs artiklen »Politi: Svært at komme hashhandel på Christiania til livs« hos DR.
Udtalelse fra Christiania:
Vedtaget på Christianias Fællesmøde d. 2. maj 2016.
Fællesmødet har her til aften set CA DOK's rå-optagelser fra de episoder*, der de seneste dage har fyldt de sociale medier. De voldsomme og deciderede voldelige overgreb fra politiets side, er på ingen måde acceptabel på Christiania. De pågældende betjente, der kan identificeres på optagelserne, er fremover uønskede på Christiania. Desværre er der en udbredt opfattelse af en eskalerende konfrontation, med politiets magtanvendelse som den primære katalysator. Dette er blevet dokumenteret af disse optagelser. Derfor ønsker vi en direkte og uforstyrret dialog med Københavns Politi's ledelse, hvor vi kan drøfte, hvordan vi stopper politivolden.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96