Annonce

København
2. oktober 2014 - 15:08

Christiania og Christianshavn: Kæden er røget af kommunalt cykelprojekt

Beboerne på Christianshavn og Christiania inviterer til cykeltur og debat lørdag om Københavns Kommunes planer om etablering af en »supercykelsti« igennem bydelen. Projektet er blevet besluttet henover hovedet på os, lyder kritikken fra borgergrupper.

Christianshavns Lokalråd, Christianshavns Lokaludvalg og foreningen Christianias Naboer sætter Københavns Kommunes kontroversielle cykelrute igennem fristaden Christiania og Christianshavn til offentlig debat.

Det sker i samarbejde med Christianias Kontaktgruppe, Christiania TV og Christianias Kulturforening med en cykeltur på den planlagte rute og debatmøde i Grå Hal lørdag den 4. oktober.

Her er en række byrådspolitikere også være inviteret til at diskutere sagen med repræsentanter for de berørte parter.

Anledningen til debatarrangementet er at de mange beboergrupper mener, at placeringen af den omdiskuterede cykelsti er ugennemtænkt og gennemtrumfes uden hensyn til den virkelighed, som de kender fra deres hverdag.    

– Projektet er blevet besluttet henover hovedet på både Christianshavn og Christiania. Vi mangler ikke tolerance eller samfundssind, vi kan bare ikke forstå placeringen. Derfor inviterer vi til dette arrangement, for at folk selv kan få øje på problematikken, siger Jørn Balther fra Christiania TV til Modkraft.

Læs mere om begivenheden »Når kæden hopper af...« på facebook.

Cykelruten udskudt

Den såkaldte »Christianshavnsrute« er en cykelrute, der sammen med planlagte broer over Inderhavnen og Christianshavns Kanal skal skabe en bedre forbindelse mellem Indre By, Christianshavn, Holmen og Amager.

Cykelstien er en del af kommunens plan for at få flere til at cykle og skal ifølge planen stå færdig ved årsskiftet 2014/15.

Men som tidligere beskrevet, så møder linjeføringen på den annoncerede cykelrute modstand fra beboere på Christiania, da man her ikke ønsker en »hurtig cykelsti« med pendlende cykelister fra hele byen igennem området.

Læs artiklen »Christiania på barrikaden: Nej til hurtigcykelsti« hos Modkraft.

Modstanden har været så stor, at projektet er blevet udskudt i flere omgange siden det blev vedtaget i Borgerrepræsentationen i 2008 og indtil videre er sat på stand by.  

Læs artiklen »Kommunal cykelsti igennem Christiania udskudt« hos Modkraft.

Også blandt christianshavnerne deler man frygten for, at cykelruten i sin nuværende form vil skabe problemer for beboere, børn og fodgængere i hele bydelen.

Christianshavns Lokaludvalg afleverede den 29. september et høringssvar til Københavns kommunes Teknik og-miljø forvaltning, hvor man påpeger seks  prioriteringer, for at forbedre sikkerheden og sammenhængen på den planlagte cykelrute.

Læs høringssvaret fra lokaludvalget her (pdf).

– Flere steder skal cykelruten gå igennem veje, der er meget smalle og hvor der er mange mennesker. Cykelruten berører os alle sammen her på Christianshavn, men det er en meget vanskelig sag, når politikerne ikke vil lytte, siger medlem af forretningsudvalget for Christianshavns Lokalråd, Birte Pedersen, til Modkraft.

Læs kommentaren »Christianshavn og Christiania: Cykelruteprojekt i sammenbrudsfasen?« hos Modkraft.

Stædige socialdemokrater

Blandt politikerne i Københavns Borgerrepræsentation er der delte meninger om hvorvidt man skal lytte til de lokale protester.

Men Enhedslisten er åben overfor at rette til, så lokalbefolkningen bliver glade, så afviser man hos Socialdemokraterne.  

– Status er at vi stadig afventer nogle høringssvar, før der kan sættes endelig dato på, hvornår projektet forventes afsluttet, fortæller Socialdemokratiets teknik og-miljøordfører Jakob Hougaard til Modkraft.

Han har ikke selv mulighed for at deltage i debatarrangementet i weekenden, men siger, at han ikke mener, at de oprindelige planer bør ændres.

– Vi ønsker ikke at åbne diskussionen igen om placeringen af cykelruten. Men vi er åbne overfor en dialog om udførelsen af cykelstien, siger han.

For ham handler det om at åbne Christiania og Christianshavn op for resten af byen ved at gøre det muligt for cykelister at kommer hurtigt og nemt frem.

– Det teknik og-miljøudvalget havde i tankerne, da vi vedtog planen for placeringen af cykelruten, der skal forbinde det indre København med Amager, var at åbne op for Christiania ved at lægge en passage gennem der. Det giver mulighed for at mennesker mødes og skaber kontakt og får ændret deres forestillinger om stedet. Det er det samme vi har gjort i Mjølnerparken, siger Jakob Hougaard.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce