Annonce

Terrorsag
13. december 2012 - 15:20

Byretten: Brandstiftelse er ikke terrorisme

Splittelse blandt dommere og nævninge fik fem unge fra venstrefløjen frifundet for terroranklager. Én blev dog dømt for otte tilfælde af brandstiftelse mod blandt andet politiet, den græske ambassade og pelsfirmaer.

En stort anlagt terrorsag mod fem unge med tilknytning til den yderste venstrefløj endte torsdag i Københavns Byret med et nederlag til anklagemyndigheden

De unge mænd, hvoraf to stadig sidder varetægtsfængslet, var tiltalt for overtrædelse af terrorloven på grund af mistanke om deres deltagelse i planlægningen og udførelsen af adskillige politisk motiverede ildspåsættelser i Storkøbenhavn i 2010 og 2011 rettet mod politiet, multinationale virksomheder, pelsfirmaer, en bank og den græske ambassade.  

Alle fem blev frifundet for terrorisme og i stedet dømt for mildere paragraffer om brandstiftelse eller forsøg på samme.

Tre af de anklagede blev alene dømt for et forhold, som de har erkendt – forsøg på brandstiftelse på politiskolen i Brøndbyøster den 26. april sidste år – og frikendt for alle andre forhold, herunder planlægning af attentater mod blandt andet Christiansborg.  

Læs dommen på Byrettens hjemmeside.

Dommere og nævninge splittet

Den ene af de to personer, som af politiet var udpeget som »ledere« af gruppen, blev desuden kun fundet skyldig i to forhold – udover det med politiskolen – på grund af uenighed blandt dommere og nævninge.

Læs artiklen »Terror eller brandstiftelse: Er dette sagen, alle advarede mod?« hos TV2.

Den anden hovedmistænkte blev kendt skyldig i otte tilfælde af brandstiftelse mod blandt andet to pelsfirmaer, politiet, efterretningstjenesten, en bank og den græske ambassade.

Tre dommere og tre af nævningene mente faktisk, at de brandstiftelser og forsøg, som de to er fundet skyldig i, godt kan tolkes som terror.

»Det var rettet mod repræsentanter for statsmagten, større nationale og internationale virksomheder og en af landets største banker. På denne baggrund findes det godtgjort, at brandstiftelserne og forsøgene herpå havde til formål at skræmme befolkningen i alvorlig grad, og at handlingerne var egnet til at tilføje Danmark alvorlig skade,« som det fremgår det af kendelsen.

Reglerne for nævningesager betyder dog, at mindst fire af de seks nævninge skal stemme for en fældende afgørelse – og da tre nævninge ikke fandt terrorforsættet bevist, blev de tiltalte altså frifundet.

Læs artiklen »Splittet byret redder venstreradikale fra terrordomme« hos Politiken.

Strafudmålingen i sagen bliver afgjort den 20. december.

Læs artiklen »Forsvarere: Brandstiftelse er ikke terrorisme« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce