Annonce

Udland
20. juni 2013 - 20:31

Bulgarien: Demonstranter tvinger sikkerhedschef fra posten

Udnævnelsen af en kontroversiel chef for sikkerhedstjenesten har udløst ugelange protester i Bulgarien. Han er nu afskediget. Men demonstranterne fortsætter. De kræver at regeringen går af.

Bulgariens premierminister Plamen Oresharski undskyldte i går den kontroversielle udpegelse af Delyan Peevski, som chef for den nationale sikkerhedstjeneste. Undskyldningen kommer efter flere dages store demonstrationer mod udnævnelsen af den angiveligt korrupte mediemogul.

– Jeg begik en politisk fejl, som jeg undskylder ikke bare overfor jer, men overfor de tusinder af mennesker der gik på gaden for at protestere, sagde han ifølge BBC i parlamentet.

Peevski blev officielt afskediget samme dag.

Oresharskis kun tre uger gamle regering prøver at dæmme op for kritik og omsiggribende protester. Det største oppositionsparti har officielt boykottet parlamentet og titusinder af bulgarere har været på gaden for at protestere mod den kontroversielle udnævnelse. De kræver, at regeringen går af. 

Premierministeren anerkendte i hans tale demonstranternes krav, men nægtede at gå af. Protesterne fortsatte i dag 20. juni.

Læs artiklen »Peevski protests force Bulgaria PM Oresharski's U-turn« hos BBC.

Læs artiklen »Bulgarian MPs cancel Peevski appointment at SANS« hos Sofia Globe.

Læs artiklen »When protests succeed: Bulgarian street anger claims another victory« hos Euronews.

Læs artiklen »Thousands Join 7th Day of Anti-Govt Protests in Bulgaria« hos Novinite.

Anklager om korruption

Delyan Peevski blev udnævnt som chef for Bulgariens nationale sikkerhedstjeneste på rekordtid. Kort efter han var blevet nomineret, blev hans kandidatur hastet gennem parlament uden debat. Samme aften var han officielt chef for sikkerhedstjenesten.

Peevski er parlamentsmedlem for Bulgariens tyrkiske minoritetsparti og styrer samtidig flere medier, som officielt ejes af hans mor. Han er tidligere blevet undersøgt for korruption - uden dog at blive dømt for nogen ulovligheder.

Men demonstranterne opfatter alligevel hans udnævnelse som et udtryk for den udbredte korruption i det fattige europæiske land.

Bulgarien blev medlem af EU i 2007, men kæmper fortsat med korruption og organiseret kriminalitet, der afskrækker investorer og plager borgerne.

Fortsat politisk krise

I februar trak den tidligere konservative premierminister Boiko Borisov sig fra posten, efter omfattende demonstrationer mod regeringens nedskæringspolitik, korruption og stigende priser på elektricitet.

Der blev ikke afholdt valgt før tre måneder senere. Borisovs konservative GERB-parti vandt flest stemmer, men ingen partier var villige til at danne regering med ham.

For tre uger siden lykkedes det endelig det næststørste parti, socialisterne at danne en mindretalsregering med det tyrkiske minoritetsparti.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce