Annonce

Udland
16. december 2013 - 14:14

Britisk venstrefløjsparti bløder igen medlemmer

Flere udmeldelser af Socialist Workers’ Party efter årsmøde, der genvalgte ledelse, der anklages for lukkethed og magtmisbrug. Flere fremtrædende medlemmer er imellem de udmeldte.

Det britiske venstrefløjsparti Socialist Workers Party er igen ramt af en udmeldelsesbølge. På Facebook og andre sociale medier har op mod halvtreds medlemmer offentliggjort udmeldelseserklæringer søndag og mandag den 15-16. december. Og rygter blandt venstrefløjsaktivister med kendskab til den britiske venstrefløj taler om, at 200-300 medlemmer er i gang med at forlade partiet.

Blandt de udmeldte er flere fremtrædende og drivende medlemmer – blandt andet Ian Birchall, et meget fremtrædende medlem gennem fem årtier.

Læs Ian Birchalls udmeldelse af SWP på hans egen hjemmeside grimanddim.org

Udmeldelserne sker efter et årsmøde i partiet, hvis formål ellers var at samle op på partiet efter flere års hårde stridigheder, udmeldelsesbølger og krisetegn i partiet.

På årsmødet lykkedes det imidlertid den eksisterende ledelser at skaffe sig flertal og blive genvalgt en bloc - og holde en intern opposition ude af politisk indflydelse.

Krav om stop for mobning

Op til årsmødet, der blev holdt i Londen, havde omkring 500 medlemmer organiseret sig som en kritisk opposition i partiet omkring en udtalelse, der krævede et selvkritisk og demokratisk opgør for at redde SWP ud af dets krise.

Gruppen ønskede blandt andet et opgør med »ostracisme«, dvs. udstødninger af kritiske medlemmer i afdelinger og brancheorganiseringer, og en reel åben politisk debat om partiets problemer.

SWP’s ledelse har imidlertid ikke syntes lydhør over for den fremførte kritik. Den har op til årsmødet dels argumenteret for et fortsat forbud mod »permanente fraktioner« og dels fremsat en samlet liste til ny centralkomité, hvor oppositionen ikke er repræsenteret.

Flere afskalninger

Krisen i SWP har efterhånden stået på i flere år.

Partiet har haft flere afskalninger, sidst i marts 2013, hvor flere hundrede SWP-medlemmer, hovedsagelig fra partiets studentersektion, forlod partiet og dannede netværket, International Socialist Network.

Den umiddelbare årsag var utilfredshed med partiets håndtering af anklager om voldtægt og sexchikane i partiet, men flere personer fra tendensen, der siden har været med til at danne et bredere venstrefløjsparti, Left Unity, har også ønsket at formulere en mindre doktrinær og organisatorisk stram politik end SWP's specielle variant af trotskisme. Omkring 400 medlemmer menes i løbet af foråret 2013 at have meldt sig ud.

Læs artiklen »Voldtægtsanklage udløser krise på venstrefløjen« på Modkraft

Læs artiklen »Britisk venstrefløjspartis krise blusser op igen« på Modkraft

I juli 2013 blussede krisem igen op i partiet, da ledelsen forsøgte at suspendere fire medlemmer. Det skete næsten samtidig med en årlig tilbagevendene Marxisme-festival, der i år var den svagest besøgte i mange år - og med flere afbud fra oplægsholdere med henvisning til partiets kluntede og udemokratiske måde at håndtere sin krise.

Hovedkraft i international tendens

SWP  har siden den kolde krigs opløsning været den stærkeste organisation til venstre for det socialdemokratiske Labour i Storbritannien.

SWP er en stram leninistisk og aktivistisk organisation, der flere gange har spillet en afgørende rolle i udvikling af bevægelser og faglige kampagner.

SWP har i mange år har været hovedkraften i tendensen International Socialist Tendency, der i Danmark repræsenteres ved Internationale Socialister. Ligesom i IS er en meget stor del af SWP’s aktivitet koncentreret om produktion af en partiavis.

Læs baggrundsartiklen »England: Opbrud på venstrefløjen« i tidsskriftet Solidaritet.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce