Annonce

Afsløring
13. november 2012 - 22:05

Britisk spion fældede Den Usynlige Komité

Den britiske undercover-agent Mark Kennedy hjalp fransk politi med at få det anarkistiske forfatterkollektiv Den Usynlige Komité fængslet i omdiskuteret terrorsag. Forsvarsadvokat kræver sagen belyst.

Det tidligere britiske politiagent, Mark Kennedy er angiveligt hovedkilden til fransk politis anklager om bombefremstilling imod den venstreintellektuelle aktivist, Julien Coupat, der i 2008 blev fængslet for terrorisme.

Det fremgår af hidtil hemmeligholdte dokumenter i den højtprofilerede 'Tarnac-sag', som for fire år siden førte til anholdelsen af Julien Coupat og ni andre venstrefløjsaktivister på en økologisk landejendom i det sydlige Frankrig.

Afsløringen af fransk politis brug af oplysninger fra den kontroversielle politispion, der igennem en årrække infiltrerede venstreradikale grupper i hele Europa, herunder Danmark, får Julien Coupats forsvarsadvokat til at sætte spørgsmålstegn ved troværdigheden af anklagerne.

– Brugen af individer som Mark Kennedy er et ekstremt seriøst problem for retsstaten og farligt for demokratiet, siger William Bourdon til avisen The Guardian.

Læs artiklen »Police spy Mark Kennedy accused of fake claims in French case« hos The Guardian.

Læs artiklen »Engelsk spion jagter aktivister i USA« hos Modkraft.

Den Usynlige Komité

Ifølge de franske myndigheder stod den i dag 37-årige Julien Coupat og hans kæreste i spidsen for en »terroristisk celle«, som udførte sabotage mod det franske tognet.

Myndighederne har desuden udpeget Julien Coupat som forfatteren til det ny-anarkistiske værk »Den Kommende Opstand«, som gruppen udgav under pseudonymet Den Usynlige Komité.

En bog, hvori der angiveligt argumenteres for at omstyrte staten, og som var en central del af grunden til, at han blev holdt varetægtsfængslet i et halvt år.

Sagen udløste store protester og debat om terror-begrebet i Frankrig, da ingen kom til skade som følge af hærværksaktionerne, ligesom kritikerne mente, at bevisførelsen havde stærke politiske undertoner.

Læs artiklen »Fransk venstreradikal filosof stadig fængslet i terrorsag« hos Modkraft (2008).

Læs artiklen »Use of French terrorism law on railroad saboteurs draws criticism« New York Times.

Læs om bogen »Den kommende opstand« hos Wikipedia (dansk).

Bomber i New York

Den britiske politimand Mark Kennedy påstår, ifølge The Guardian, at han var tilstede, da den franske aktivist på et møde i januar 2008 i New York diskuterede og fremstillede hjemmelavede bomber. 

Påstanden afvises som det pure opspind af andre, der var tilstede på mødet.

Oplysningerne kan have været en medvirkende årsag til at op imod 100 maskerede betjente fra anti-terrorkorpset 10 måneder senere sparkede døren ind på det økologiske landbrugskollektiv i Sydfrankrig med maskingeværer og hunde.

Påstanden om bombefremstillingen er ikke med i det officielle anklageskrift mod Julien Coupat og de andre aktivister, men rejser alligevel en række grundlæggende spørgsmål.

Det mener forsvarsadvokaten i sagen, som nu har krævet alle dokumenter vedrørende samarbejdet mellem engelsk og fransk politi udleveret.     

En gruppe klimaaktivister blev for et par år siden frikendt ved retten i England fordi dommeren mente, at Mark Kennedy fungerede som »agent provokatuer« ligesom hans troværdighed som vidne blev underkendt.

Nu kan det samme ske i Frankrig.

– Grunden til, at det er alvorligt, at bruge agenter som Mark Kennedy, er at de kan skabe et forvrænget billede og kan blive sat i en situation, som resulterer i en dramatisering, som har til formål at bekræfte de autoriteter, som leder efter en retfærdiggørelse af deres sag, siger forsvarsadvokat William Bourdon.

Læs artiklen »Scotland Yard 'eco-spy' Mark Kennedy dragged into French anarchist plot« hos Daily Telegraph.

Læs også artiklen »Hverdags-kommunisme blomstrer i København« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce