Annonce

Humor
22. januar 2013 - 14:14

Brandsigtelse udløser viral latterbølge

Skadefryd, beklagelser og påkaldelse af omtanke. Sydøstjylland Politis sigtelse for brandstiftelse mod Amin Skov fra den konfliktramte restaurant Vejlegården udløser meget forskellige reaktioner.

Da dr.dk tirsdag den 22. januar kunne breake nyheden om, at Sydøstjyllands Politi har sigtet restauratør Amin Skov for at have sat ild på sit eget spisested, Restaurant Vejlegården, i december, udløste det øjeblikkeligt forskelligartede reaktioner –  fra støtters beklagelser over det triste og smertefulde ved situationen, over det undskyldende til det satiriske og skadefro.

Læs om sigtelsen mod Amin Skov på dr.dk

Restaurant Vejlegården har gennem næsten et år været centrum for en ideologisk kamp mellem højre- og venstrefløj, efter restauranten fra den 19. marts 2012 blev blokaderamt, fordi restauratøren i efteråret forinden havde valgt at opsige en overenskomst med fagforbundet 3F - og i stedet indgået en ny med den gule, kristelige fagforening Krifa med lavere mindsteløn og dårlige arbejdstidsregler.

Restauratør Amin Skov fik ikke mindst stor støtte fra en række liberale politikere fra Venstre og Liberal Alliance i løbet af sommeren 2012, hvor de kaldte indtagelsen af måltider af stegt flæsk og persillesovs på restauranten for »frihedskamp« og bekæmpelse af »mafiametoder«. Det sidste henviste til 3F's opstilling af en faneborg foran restauranten og LO-forbundenes blokade af tjenesteydelser til restauranten, blandt andet nægtelse af postlevering på adressen, øl- og madleverancer samt blokering af afhentning af affald.

I november 2012 fik 3F medhold i Arbejdsretten i, at blokaden og demonstrationerne med enkelte modifikationer ikke er i strid med det fagretslige system.

Læs Modkraft-artikel »3F: Ekstremt vigtig afgørelse«

Vittighedsbølge på venstrefløjen

På Facebook udløste nyheden om sigtelsen mod Amin Skov derfor øjeblikkeligt en række satiriske kommentarer blandt venstrefløjsfolk og faglige aktivister.

Reaktionerne gik fra hovmodigheder som påkaldelse af »mafiametoder, til morsomheder som »Av, av. Var det den usynlige hånd« - en henvisning til den liberalistiske teori om frie markedsmekanismers rationalitet - og spøgefulde kommentarer om »brændt flæsk og forsikringssvindel«.

Den satirske happeninggruppe 0F, der har optrådt til flere faglige støttearrangementer for 3F og fagbevægelsen i konflikten med Restaurant Vejlegården, uploadede også kort efter offentliggørelsen en humoristisk kommentar: »Vi er her vidne til et stort angreb på Den Lille Mands Personlige Frihed, når man ikke længere må brænde sin egen restaurant ned.«

En ny Facebook-gruppe med navnet »Amin er ren« blev desuden inden for få timer oprettet. Gruppen lægger sig i forlængelse af det folkelige vids produktion af vittigheder mod den danske cykelrytter Rolf Sørensen under slogannet »Rolf er ren«. Vittighedsbølgen har fået en revival, efter den amerikanske cykelrytter Lance Armstrong for nylig har indrømmet dopingmisbrug. Og vittighedsbølgen begyndte også at rette sig mod den nuværende generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen (»Anders er ren«), da han for nylig undsagde et politisk ansvar for boligbobler i dansk økonomi fra sin tid som statsminister.

Besøg Facebookgruppen »Amin er ren«

Flere debattører på Facebook med tilknytning til venstrefløjen kalder dog også til besindighed. Modkraftbloggeren Kasper Bjering Søby Jensen skriver eksempelvis »Synes egentlig, det er lidt uværdigt, at alle kaster sig over manden, før han er dømt... ja, han er ikke engang tiltalt«.

Smertefulde reaktioner på højrefløjen

Mens kommentarerne blandt venstrefløjsfolk går fra det satiriske til det hovmodige, er tonen på den liberale hjemmeside 180grader.dk snarere trist og smertefuld.

Usikkerhed om hændelsesforløbet dominerer naturligvis også her kommentarerne, der spreder sig fra vantro til undskyldende forklaringer.

En debatdeltager, der kalder sig Skovgaard, skriver eksempelvis: »Der var jo økonomiske problemer og psykisk pres grundet 3F's mafiametoder. Og enhver har et breaking point. Sørgeligt.«

Mens en anden, Henrik Ræder Clausen, tror, at politiet har fat i den lange ende: »Det ser ud til, at politiet har gjort et godt stykke arbejde her. De vil bestemt ikke fanges i sjusk i så offentlig en sag.«

Se debatten på 180grader.dk

Afdæmpede officielle reaktioner

Mens reaktionerne fra debattører på nettet har været skarpe, har reaktionerne fra parthavere i den faglige konflikt omkring Restaurant Vejlegården indtil videre været langt mere afdæmpede.

Restaurant Vejlegårdens officielle støttegruppe på Facebook har ved nyhedens gennembrud udtrykt stor overraskelse.

- Vi har lige læst det. Vi aner ingenting, og vi er ærligt talt lidt rådvilde lige nu. Vi er umiddelbart chokerede, udtaler gruppens næstformand Per Bruun Jespersen til nyhedsbureauet Ritzau.

Også hos 3F har reaktionen været meget afdæmpet:

- Det er en sag mellem politi og Amin Skov, så det blander vi os ikke i, udtaler Allan Boldt fra 3F's presseafdeling, ifølge EkstraBladet.

Udmeldingen fra den gule fagforening, Krifa, der har overenskomst med Vejlegården, er lige så afdæmpet:

- Det er en ren politisag, så det er også op til politiet at forholde sig til, hvad der er op og ned, siger formand Søren Fibiger på Ekstrabladet.dk.

Læs mere hos Ekstrabladet.dk

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce