Annonce

Ytringsfrihed
26. oktober 2016 - 16:00

Bortvist værk laves til bog: Det er et angreb på vores nationalistiske forståelse

Værket »Om Racisme«, der er en tale, hvor kunstner Emil Elg kalder partiforkvinde Mette Frederiksen for racist, blev bortvist fra en udstilling på Arbejdermuseet. Men nu bliver den udgivet som bog. »Vi vil give en platform til bogen, der angriber vores nationalistiske forståelse«, siger forlagsredaktør.

Den 8. november udkommer bogen »Om racisme – eller analyse af Ung Flagsang« af kunstneren Emil Elg, i hvilken han argumenterer for, at Socialdemokratiet ideologi fungerer inden for en nationalistisk ramme, og at partiets politik er racistisk.

Bogen, der udkommer på Forlaget Nemo, er en politisk tale, der første gang blev opført som en kunstperformance på talerstolen i Festsalen på Arbejdermuseet i København på åbningsdagen for udstillingen »En blank og vårfrisk dag«.

Se begivenheden »reception for ”om racisme” af Emil Elg på Facebook

Performanceværket, der er en kritisk læsning af den socialdemokratiske festsang »Ung Flagsang« eller »Når jeg ser et rødt flag smælde« skulle optages og vises på udstillingen, men værket blev ekskluderet, og Arbejdermuseet stoppede samarbejdet med Emil Elg, der skulle have lavet et undervisningsforløb på museet i september og oktober.

Onsdag den 26. oktober fortalte kuratoren af udstillingen, Kasper Lynge i Radio 24syv, at også han var blevet udelukket fra at deltage i planlagte begivenheder af museets direktør.

Hør udsendelsen i Radio 24syv morgen

Læs artiklen »Arbejdermuseet afbryder samarbejde med kunstner, der kalder S-leder for racist« hos Berlingske

Bortvisningen fra udstillingen har skabt debat om, hvad kunstens rolle er, hvem der har ret til ytre sig i den offentlige debat, på hvilke præmisser, og hvem der egentlig har definitionsretten til at kalde andre racister.

Dagbladet Informations lederskribent, Kristian Villesen skriver, at kunstværket ikke er interessant og tilføjer: 

»Hvis man vil udfordre og provokere, må man i det mindste gøre sig lidt umage. I dette tilfælde formår kunstneren ikke andet end at drive plat på den kapital, som de kunstnere, der på elegant og begavet vis provokerer og udfordrer, har bygget op.« 

Læs lederen »Vrøvl er vrøvl« hos Information 

Men forlaget bag bogudgivelsen vil gerne udvide rammerne for debatten om censur, eller kunstværkets holdning til, at Mette Frederiksen er racist: 

– Vi er ikke interesserede i bidrage til debatten om, hvorvidt talen er injurierende, eller om værket er censureret, da det progressive perspektiv forsvinder i denne forsimplede forståelse af talen. Elgs bog er et angreb på vores nationalistiske forståelse, som alle politiske spørgsmål normalt befinder sig indenfor, og vi ønsker at give kritiske stemmer en platform, der tør intervenere uden at gå på kompromis og udfordrer gængse opfattelser af verden, siger redaktør på Forlaget Nemo, Albert Scherfig til Modkraft.

Museumsdirektør: det er ikke censur

Arbejdermuseets udstilling, der er opkaldt efter en linje i den socialdemokratiske festsang »Når jeg ser et rødt flag smælde« skal ifølge deres hjemmeside stille spørgsmål til, hvordan »morgendagens fællesskaber ser ud, og hvad fremtidens symboler på fællesskab og solidaritet bliver«.

Emil Elg blev smidt ud af udstillingen af Arbejdermuseets direktør, Søren Bak-Jensen og hans navn står ikke længere på plakaten, men ifølge Arbejdermuseets direktør var det den manglende forbindelse til udstillingens tema, der var afgørende.  

Til Radio 24syv siger han, at bortvisningen til dels skete, fordi at Emil Elg lavede et andet værk end det, der først var planlagt, men også fordi værket var »voldsomme personangreb, der var i strid med injurielovgivningen, som Arbejdermuseet ikke ønsker at bidrage til udbredelsen af«.

»Hele udstillingen drejer sig om solidaritet og fællesskaber i dag. Og i den forbindelse synes jeg, det er meget relevant at snakke om, hvem er vi solidariske, hvilke fællesskaber ønsker vi, og om det kun er nationale fællesskaber, eller om det favner bredere end det.«, siger kurator Kasper Lynge, der havde sammensat udstillingen til 24syv. 

Han fortæller desuden, at han er blevet udelukket fra debatter, screeninger og møder, der skulle have perspektiveret udstillingen, inden hans kontrakt ikke var udløbet.

Direktør Søren Bak-Jensen understreger i interviewet på 24syv, at »diskussionen om kunstnernes frihed og ytringsfrihed er enorm vigtigt, men det er ikke aktuelt her… Der er ikke tale om censur på nogen som helst måde«

Til spørgsmålet om, hvorvidt kuratoren blev udelukket fra at deltage i planlagte begivenheder på museet på grund af Emil Elg er svaret nej, men samtidig også »at det er svært at opretholde et tillidsbaseret samarbejde.«

Læs artiklen »Potentielt stødende udsagn frabedes« hos Kunsten nu

»Mette Frederiksen er racist«

Emil Elgs kritiske læsning af den socialdemokratiske festsang analyserer sprogbruget og fremhæver blandt andet det problematiske ved brugen af begrebet »folket«, der ifølge Emil Elg knytter sig til et nationalistisk fællesskab. Han sammenligner »Når jeg ser et rødt flag smælde« med den kommunistiske sang »Internationale«, som han derimod mener, handler om et globalt fællesskab.  

»I Internationale skal vi ikke udsættes for latterlig hjemstavnsnostalgi, før vi når frem til ambitionen om et globalt fællesskab… I Naar jeg ser et rød Flag smælde er der derimod tale om en meget ambivalent tone, hvor vejen til fællesskabet får over familien, vejen til verden via natikonalstaten. Denne tones tvetydighed er for ikke så længe siden blevet taget fra den; tonen er blevet gjort entydig, og nu burde vi alle vide det: socialdemokratismen er en racistisk ideologi.«, siger Emil Elg i talen.   

Han drager paralleller til Socialdemokratiets historie og førte politik i dag og afslutter med citater fra et interview med Mette Frederiksen i Politiken, hvor hun udtaler sig om integrationsspørgsmålet og motivationen for Socialdemokratiets udlændingepolitik, som Emil Elg mener er nationalistisk:

»Det er jo ikke overklassen eller den bedre middelklasse. Der har ansvaret for integratinen i hverdagen. Det er dem, der bor i den almene boligsektor, som står med den reelle integrationsopgave.«, siger Mette Frederiksen i Politiken.  

Til det skriver Emil Elg: »Folk behøver ikke bekymre sig: Mette Frederiksen er racist, og hendes såkaldte sociale indignation kommer udelukkende hvide danskere til gavn«.  

Og afslutter bogen med:

»Mette Frederiksen og ledelsen i hendes parti er racister, og dette forhold vil i løbet af de næste par år komme klarest til udtryk ved, at Socialdemokratiet i tiltagende grad vil arbejde med Dansk Folkeparti(...)
En klassekamp, der kun er for de hvide, er ikke en klassekamp, snarere er den en udelukkelsesmetode og et middel til undertrykkelse«. 

Se talen i sin fulde længde her

 

Læs artiklen »Nostalgien efter den socialdemokratiske arbejderklasse skaber splittelse« 

Læs artiklen »Det nostalgiske forsvar for velfærdsstaten undergraver sig selv« hos Modkraft. 

Læs artiklen »Socialdemokratisk nostalgi vil aldrig kunne bryde velfærdschauvanimsen« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce