»Så er det officielt: Jeg er racist,« skrev journalist og debattør Søren K. Villemoes, efter at være blevet afvist som DJ af aktivister i kulturhuset Bolsjefabrikken. Men han er aldrig blevet kaldt racist, svarer en gruppe fra Bolsjefabrikken, der inviterer til dialogmøde og trækker »uheldig formulering« tilbage.
Debattør og kulturredaktør på Weekendavisen Søren K. Villemoes har i to artikler givet udtryk for værdier, der er i konflikt med spillestedet Bolsjefabrikkens værdier.
Derfor har det brugerstyrede kulturhus indtil videre valgt at afvise ham som DJ på stedet.
Aktivister fra Bolsjefabrikken svarer igen, efter Søren K. Villemoes har skrevet, at han er blevet kaldt racist.
Søren K. Villemoes skulle med andre medlemmer af dancehall-kollektivet Firehouse have spillet til et arrangement torsdag den 14. April.
Læs »Søren K. Villemoes: Udelukkelse er vanvid«
Men ifølge Facebook-opslag på siderne, der tilhører Firehouse og Søren K. Villemoes, var Firehouse kun velkomne uden Søren K- Villemoes.
Så er det officielt: Jeg er racist. Jeg skulle have DJet næste uge på Bolsjefabrikken. (Som nogle af jer ved, har jeg...
Opslået af Søren K. Villemoes på 8. april 2016
Vi er mega skuffede over at måtte annoncere, at vi alligevel ikke skal spille til Tung Torsdags fødselsdagsfest....
Opslået af Firehouse Sound (DK) på 8. april 2016
Efterfølgende har debatten raset på blandt andet Facebook, og en midlertidig pressegruppe fra Bolsjefabrikken skriver nu, at Søren K. Villemoes aldrig er blevet kaldt racist, men at man trækker en formulering om »uoverensstemmelse mellem Sørens og Bolsjefabrikkens værdigrundlag« tilbage.
»Vi er blevet opmærksomme på, at det er en uheldig formulering, da Bolsjefabrikkens værdigrundlag ikke er en entydig størrelse, men udvikler sig gennem løbende diskussioner i hverdagen og på fællesmøderne. Desuden kunne det misforstås, som om, at vi mener, at Søren ikke deler nogen værdier med Bolsjefabrikken, hvilket vi ikke tror er tilfældet. Vi vil derfor gerne trække udsagnet tilbagem,« skriver gruppen.
Men det er dog ikke ens betydende med, at Søren K. Villemoes kan spille til arrangementet Tung Torsdag.
Der er dog et punkt, hvor Søren er i klar konflikt med grundlæggende værdier på Bolsjefabrikken. Vi mener, at Søren Villemoes i sit virke som offentlig debattør ofte har gjort grin med den såkaldte ”krænkelseskultur”, eksempelvis i sin artikel ”Krænkelsens år” i Weekendavisen, der havde en nedladende vinkling omkring blandt andre ”krænkelsesaktivister” i Holland, der protesterede imod den traditionelle brug af blackface i portrætteringen af julemandens hjælper Zwarte Piet. Den implicitte latterliggørelse af aktivisternes legitime protester står i stærk kontrast til den måde, vi ønsker at omgås hinanden på Bolsjefabrikken. Som medunderskriver af kronikken ”Til forsvar for ytringsfriheden”, der blev bragt i Berlingske Tidende i 2010, gør Søren Villemoes sig til talsmand for et kompromisløst synspunkt, hvor ytringsfriheden altid kommer i første række lige meget, hvem man krænker og hvordan. De synspunkter er Søren Villemoes, i henhold til ytringsfriheden, i sin gode ret til at have, men ytringsfriheden foregår ikke i et vakuum og ord kan have konsekvenser.
Læs kronikken »Til forsvar for ytringsfriheden« her
Derudover påpeger den midlertidige pressegruppe, at beslutningen om at afvise Søren K. Villemoes ikke var en enstemmig beslutning, men resultatet af en diskussion blandt frivillige på Bolsjefabrikken:
»Det blev debbatteret på mødet i torsdags, og der var en gruppe, der fandt Sørens offentlige profil så uforenelig med Bolsjefabrikkens værdier, at de ikke ønskede ham som optrædende ved arrangementet. De føler, at man ved at søtte Søren på scenen blåstempler de holdninger, som han har gjort sig til talsmand for, og dermed modarbejder det arbejde, der er gjort for at skabe et inkluderende rum på Bolsjefabrikken,« skriver gruppen, der inviterer Søren K. Villemoes og Firehouse til næste møde på stedet for at åbne en dialog.
Bolsjefabrikkens midlertidige pressegruppe understreger desuden, at Søren K. Villemoes aldrig er blevet kaldt racist.
»For at gøre det klart for alle, så har Bolsjefabrikken IKKE givet Søren karantæne fra stedet eller kaldt ham racist, men blot bedt ham om at lade være med at spille til Tung Torsdag, for derefter at tage en dialog med os.«
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96