Annonce

Historie og debat
31. juli 2014 - 20:38

Blekingegadegruppen får internationalt gennembrud med ny bog

Den venstreradikale østrigske forfatter Gabriel Kuhn udsender antologi på svensk, engelsk og tysk om Blekingegadegruppen, som stiller skarpt på gruppens politik og indeholder et eksklusivt interview med to medlemmer. Læs forordet på dansk her.

Engelsksprogede læsere får nu for første gang nogensinde mulighed for at læse en samlet fremstilling af historien om de kommunistiske, danske bankrøvere, kendt som Blekingegadebanden.  

Det sker med antologien ’Turning Money into rebellion: The Unlikely Story of Denmark's Revolutionary Bank Robbers’, skrevet af den østrigsk fødte, venstreradikale forfatter og redaktør, Gabriel Kuhn.

Bogen, der er udkommet i denne uge på både et amerikansk og et canadisk forlag, indeholder blandt andet et helt nyt og ikke tidligere offentliggjort interview med to af gruppens medlemmer.

Original tekster og aktuel diskussion

Blekingegade-gruppens medlemmer blev i 1989 dømt for flere bankrøverier, som de havde begået med det formål, at samle penge ind til befrielsesbevægelser i fattige lande, herunder den marxistiske oprørsbevægelse PLFP i Palæstina.

Gruppens aktiviteter er tidligere blevet behandlet på dansk af journalist Peter Øvig Knudsens i tobindsværket »Blekingegadebanden«, som tager udgangspunkt i aktindsigt i politiets arkiver om sagen og sætter kritisk fokus på gruppens metoder, der førte til at en politimand blev skudt og dræbt under et af gruppens røverier.

Den nye bog har derimod en klar venstreorienteret forståelse af gruppens aktiviteter og indeholder en lang række af gruppens egne tekster.

Antologiens redaktør, Gabriel Kuhn, har skrevet et indledende rammesættende kapitel, der fortæller om de politiske røvere i hovedtræk af hensyn til det internationale publikum, der ikke kender historien.

Desuden indeholder bogen artiklen »Det handler om politik« skrevet af tre medlemmer af gruppen i 2009 og oprindeligt publiceret i det danske magasin Social kritik samt på Modkraft.dk.

Læs artiklen »Det handler om politik« hos Modkraft.

Den 240-sider lange bog indeholder endvidere en række gamle artikler fra Manifest-Kommunistisk Arbejdsgruppe (M-KA) og Kommunistisk Arbejdskreds (KAK), den politiske organisation, hvor de senere medlemmer af Blekingegadegruppen trådte deres barnesko i 1970’erne.

Herefter følger et længere nyt interview med de tidligere medlemmer Jan Weimann og Torkil Lauesen.

De uddyber KAK´s og M–KA’s politik og diskuterer forskellen på Blekingegadegruppen og grupper som Rote Armee Fraktion (RAF) og den amerikanske Weather Underground, samt den antiimperialistiske kamps situation i dag.

Læs mere om Blekingegade-gruppen hos Modkraft Bibliotek.

Læs interviewet »Blekingegadegruppen: »Vi var politiske røvere, ikke terrorister«« hos Modkraft.

Flittig, radikal skribent

Forfatteren Gabriel Kuhn har selv været aktiv på den radikale venstrefløj siden slutningen af 1980’erne og er involveret i en lang række magasin- og bogudgivelser i flere lande.

Han er i dag bosat i Sverige, hvor hans bog, der første gang udkom på tysk i oktober sidste år, sendes på gaden i en svensk oversættelse til september.

Gabriel Kuhn har blandt andet skrevet for det østrigske, autonome blad TATblatt (1988-2005) og arbejdet sammen med det tyske Unrast-forlag, ligesom han i dag skriver for det svenske anarkistiske magasin Brand.

Gabriel Kuhns bog "'Neuer Anarchismus' in den USA. Seattle und die Folgen" blev kåret som "Book of the Year 2008" af Berlin's Library of the Free.

Læs mere om Gabriel Kuhn hos PM Press.

Forord på dansk

Også Klaus Viehmann, der har skrevet et forord til antologiens tyske og engelske udgave har en aktivistisk tilgang til materialet.

Han har afsonet en fængselsdom på 15 år, som tidligere medlem af den tyske byguerillagruppe ”2. juni”-bevægelsen.

Modkrafts baggrundmagasin Kontradoxa har fået tilladelse til at bringe forordet i en dansk oversættelse.

Læs forordet »Verdensrevolutionens håndværkere« her.

Læs mere om ’Turning Money into rebellion: The Unlikely Story of Denmark's Revolutionary Bank Robbers’ hos PM Press, hvor den også kan bestilles online.

Se også linksamlingen på Modkraft Biblioteket "Blekingegade-sagen".

Se også Snylterstaten.dk, der indeholder mange bøger og artikler fra Blekingadegruppen

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce