Annonce

Oktoberdemonstrationer
2. oktober 2012 - 21:04

Blå himmel og røde faner

Demonstration ved Folketingets åbning samlede godt 1.000 demonstranter. Et par hundrede af dem kom fra faglig markering ved Arbejdsretten til fordel for 3F's blokade ved Vejlegården.

Trods massiv regn fra morgenstunden blev tirsdag den 2. oktober præget af solskin og røde faner i København, da mange hundrede mennesker gik på gaden for at presse regeringen til venstre og lægge pres på Arbejdsretten for at forsvare fagbevægelsens ret til blokader mod virksomheder, der forringer lønmodtagerne vilkår i gule overenskomster.

Faneborg og ironi ved Arbejdsretten

Flere hundrede mennesker og en faneborg for 30-40 lokale fagforeninger mødte tirsdag den 2. oktober Amin Skov, da han troppede op til et møde i Arbejdsretten, der skulle afklare, om fagforeningen 3F's blokade mod Vejlegården er overenskomststridig eller ej. Arbejdsretten behandlede tirsdag kun sagen, dommen falder først den 29. november kl. 14.30.

Mens fanerne opstilledes foran indgangen til Arbejdsretten, blev talere og underholdning afviklet fra et lastbillad op mod indkørslen fra Store Kongensgade.

Fremtidsfighters, unge aktivister og et aldrende orkester peppede mellem seriøse faglige talere demonstrationen op med gøgl og happenings og røde sange fra 1970'ernes repertoire.

Bjarne Høpner, formand for 3F Lager, Post og Servicearbejdernes Fagforening, betonede i sin tale nødvendigheden af enhedsfagforeninger for at sikre lønmodtagerrettigheder og advarede kraftigt mod de kristelige fagforeningers underbud.

– Jeg kan ikke forestille mig, at Arbejdsretten kan komme frem til andet resultat, end at blokader ikke er i strid med den danske model, sagde han.

To repræsentanter fra en israelsk-palæstinensisk fagforening understregede i en fælles tale også nødvendigheden af faglig organisering.

– Vi ved, hvad det vil sige at blive undertrykt. Derfor har vi bestemt os for at stå i samme fagforening, israelere og palæstinensere, til fordel for både arbejder- og menneskerettigheder, sagde de.

En gruppe unge iklædt parykker og jakkesæt vækkede under demonstrationen en smule uro blandt deltagerne, indtil de unge afsluttede demonstrationen med et stærkt satirisk indslag, hvor de takkede den nuværende regering for dens målsætning om øget arbejdsudbud - dog med en enkelt indsigelse:

– 12 minutter mere, det er slet ikke nok, sagde en talskvinde for den fiktive organisation 0F, og sluttede:

– Rettigheder er ikke noget, man har, det er noget, man bliver frataget.

Video: Filip Stadler

Bagsiden: Hvem skal betale?

Fra Sankt Annæ Plads gik omkring 200 deltagere i optog til Rådhuspladsen, hvor en demonstration for en socialt retfærdig finanslov startede klokken 16.

Her samledes i alt godt 1.000 mennesker til en demonstration indkaldt af et aktivistnetværk og støttet af en række faglige klubber og fagforeninger.

Hovedtaler på Rådhuspladsen var Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA. Han advarede i sin tale mod en udvikling, hvor arbejdende og ikke-arbejdende opdeles i et A- og B-hold:

– Når politikere taler om, at det skal kunne betale sig at arbejde, skal man være opmærksom på, at det udsagn har er en skjult bagside, nemlig at de, der er uden for arbejdsmarkedet, som regel skal betale gildet, sagde han.

Vend den økonomiske logik om

Demonstrationen bevægede sig herefter til Christiansborg Slotsplads, hvor nye talere og underholdning af blandt andet Fri Galaxe tog over.

Christian Treholt, formand for Erhvervsskolernes Elev-Organisation, understregede i sin tale, at unge ikke tager en uddannelse for regeringens eller erhvervslivets skyld, men for at få et selvbestemt og interessant liv. Derfor er det også nødvendigt at vende om på den økonomiske logik, mente han:

– Vi skal styre økonomien, det er ikke økonomien, der skal styre os, sagde han.

Repræsentanter for sygeramte og A-kasser advarede imod de sociale konsekvenser af regeringens manglende indgreb i forhold til dagpenge for syge og arbejdsløse.

– Vi står overfor en regulær social katastrofe, sagde Søren Becker, A-kasseleder i 3F Lager Post og Servicearbejdernes Fagforening.

Pres udefra er nødvendigt

Per Clausen, folketingsmedlem for Enhedslisten, og den eneste politikerrepræsentant ved demonstrationen, fremhævede i sit indlæg, at regeringen står med et valg. Den kan vælge at indgå forlig med højrefløjen eller med Enhedslisten:

– Med os er det muligt at lave solidariske og grønne løsninger, kan det valg være så svært? spurgte han.

Han advarede mod at tro, at Enhedslisten alene kan trække regeringen til venstre:

– Vi skal nok gøre, hvad vi kan inden for borgens tykke mure, men I må også tage fat i jeres kolleger, fagforeninger, familie og venner for at finde ud af, hvordan vi kan få regeringen til at indfri de løfter, den blev valgt på, sluttede han.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce