Annonce

Sverige
21. februar 2013 - 12:22

Billetkontrol bruges i jagt på papirløse

Under påskud af at tjekke billetter, jager svensk politi papirløse immigranter. Aktivister advarer på sociale medier om tid og sted for politiets kontrol.

Når politiet i Stockholm tjekker billetter i metroen, sker det ikke kun for at fange gratister, men også for at tjekke identitetspapirer for ulovlige indvandrere. I Malmø har politiet lavet razziaer på banegården og uddelt cykelbøder i jagten på illegale immigranter. Begge dele er en bevidst del af strategien for en såkaldt »indre udlændingekontrol«.

– Det kan opfattes af offentligheden som om, at vi går efter mennesker med udenlandsk herkomst. Men det er jo fordi, politimyndighederne har sat de her mål op. Og så må vi jo gå efter denne gruppe af mennesker, udtaler politiinspektør Patric Josefsson til fjernsynsstationen SVT.

Aktivister advarer

Aktivister har i Stockholm som reaktion uddelt flyers, der advarer immigranter om politiets kontrol. På sociale medier bliver der sendt beskeder ud om, hvor og hvornår politiet etablerer kontrol i den kollektive trafik.  

På facebook-siden »REVA spotter« skriver aktivister, at deres formål med advarslerne er, at stoppe »grænsepolitiet i Stockholm. Vi sammenkører mange statusopdateringer om tid, sted og dato for billetkontrollen for at redde mennesker fra forfølgelse«.

REVA er forkortelse for »Retssikkert og effektivt håndhævelsesarbejde«, dvs. politistrategien for udlændingekontrol.

Også aktivister fra det civilt ulydige netværk, Planka.nu, der arbejder for gratis kollektiv trafik, protesterer:

– Kollektivtrafikken skal være for alle, som bor i Stockholm.  At billetsluserne bruges til at jage mennesker uden papirer er endnu en anledning til at afskaffe billetafgifter, siger Anna Nygård, migrationspolitisk talsperson for Planka.nu, i en pressemeddelelse.

Planka.nu har oprettet en kollektiv forsikringskasse imod bøder.

Læs artiklen »Protester mot polisens id-kontroller i t-banan« hos SVT.

Læs Planka.nu’s pressemeddelselse.

Læs artiklen »Svenske aktivister har kørt på røven i 10 år« hos Modkraft.

Koordineret politiindsats

Svensk politi indrømmer overfor den svenske venstrefløjsavis Arbetaren og i medlemsbladet for politifolk, »Sambandet«, at det bruger billetkontrol som påskud for at tjekke identitetspapirer.

Politiindsatsen sker som en del af en samlet strategi for at forbedre den indre udlændingekontrol, under overskriften »REVA – Retssikkert og effektivt håndhævelsesarbejde«. De seneste to år har politiet i Stockholm øget antallet af tvangsudvisninger med 50 procent.

Det er i Sverige, såvel som i Danmark, ikke lovligt at stoppe personer for at få forevist identifikationspapirer uden gyldig mistanke og alene på baggrund i etnicitet.

Læs artiklen »Jakten på papperslösa i tunnelbanan« hos Arbetaren


Raceprofilering i fåreklæder

Chefredaktøren for Arbetaren, Daniel Wiklander, mener i et debatindlæg til SVT den 18. februar, at politiets praksis smager af politistatsmetoder.

 – Som undskyldning bruger politiet denne form af »racial profiling« mod småforseelser, som at »køre på røven« , eller – Malmöpolitiets favorit – at cykle uden lys, som påskud. Bismagen af politistat forsvinder knapt nok.

– Vi har et ypperligt eksempel på kreativt politiarbejde i, hvordan man udtænker nye metoder for at nå et bestemt mål uden at bryde lovens bogstav, skriver Daniel Wiklander.

En svensk kriminolog, Jerzy Sarnecki, mener derimod, at problemet ligger i lovgrundlaget for den indre udlændingekontrol, der åbner op for diskriminering og lægger op til, at politiet udvælger på bagrund af sprog og udseende.

– Skal diskriminering italesættes, så skal man italesætte hele lovgrundlaget og ikke kun politiets ageren. Jager man udlændinge, så er det klart, at det også fører til etnisk diskriminering, siger Jerzy Sarnecki til avisen SkånesFria.

Læs Daniel Wiklanders kommentar »Revas rasjakt på papperslösa smakar polisstat« hos Debatt.svt.se.

Læs artiklen »Oundvikligt med diskriminering« hos SkånesFria

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce