Annonce

Forskning?
11. september 2013 - 10:00

Barnløse kvinder er intelligente tabere

Forskning i sammenhængen mellem intelligens og kvinders såkaldte ”biologiske ur” viser, at jo mere intelligent en kvinde er, desto mindre er hendes lyst til at få børn. Kvinder, der vælger børn fra, er ”for kloge” til deres eget bedste

Psykologen Satoshi Kanazawa, der har base hos London School of Economics og står bag undersøgelsen, hævder i sin bog ”The Intelligence Paradox: Why The Intelligent Choice Isn’t’ Always The Smart One” (2012), at kvinders lyst til at få børn reduceres 25% med hvert ekstra 15 IQ-points.

I et kapitel med titlen ”Hvorfor intelligente mennesker er de ultimative tabere”, skriver han følgende omkring kvinder, som vælger ikke at få børn:

”Hvis der er en værdi, der er dybt evolutionær, er det success i reproduktion. Hvis der er en værdi der er virkelig unaturlig, hvis der er én ting, som mennesker (og alle andre arter i naturen) helt afgjort ikke er designet til, er det frivillig barnløshed. Alle levende organismer i naturen, herunder mennesker, er evolutionært designet til at reproducere. Reproduktiv succes er det ultimative mål for alt biologisk eksistens”

Læs artiklen "Should We Care That Smart Women Aren't Having Kids" (engelsk) hos The Guardian. 

Taber-kvinder

Kanazawa finder det paradoksalt, at intelligente kvinder ikke kan forstå, at deres ultimative mål i livet som kvinder er at få børn. De er derfor i bund og grund intelligente tabere, der benægter deres biologiske skæbne.

Derudover er alle sådanne intelligente kvinder, ifølge Kanazawa, dårlige for samfundet; færre intelligente mødre betyder nemlig også færre intelligente børn.

Ifølge Kanazawas argument må man konkludere, at kvinder er og forbliver tabere; kvinder der får børn er ikke særligt intelligente, og barnløse kvinders liv har ingen sand værdi.

Blandt Kanazawas tidligere ”videnskabelige resultater” finder man undersøgelser, der skulle bevise, at ”sorte kvinder er mindre attraktive end andre kvinder”

Mange vil måske læse om Kanazawas undersøgelser med et opgivende smil på læben eller en rynket pande: det er sjovt, fordi det er fuldkommen vanvittigt. Desværre er sådan ”forskning” foretaget i videnskabens navn og fra en anerkendt international platform. Spørgsmålet, der rejser sig er derfor, hvorfor racistisk og sexistisk ”forskning” overhovedet bliver godkendt som relevant.

Er barnløse kvinder overhovedet kvinder?

Der kan være mange grunde til at kvinder fravælger at få børn. Undersøgelser viser, at færre højtuddannede kvinder får børn på grund af krævende arbejdsskemaer og for lidt tid til familieliv. Og så er der dem, der bare ikke har lyst.

Ligeledes er der mange kvinder, der har lyst til at få børn og synes, at det er det bedste valg, de nogensinde har taget. Ingen burde fratage dem dette. Men det er ikke ensbetydende med at lysten til at få børn er biologisk. Snarere er lysten baseret på normen omkring moderskab og de sociale forventninger til kvinder. Dette er selvfølgelig også tilfældet for nogle mænd.

Men kulturelt hænger kvindelighed stadig tæt sammen med moderskab, hvilket medfører en stigmatisering af barnløse kvinder, idet deres adfærd bliver anset som unormal og ikke-kvindelig.

Kommentarer som: ‘Skal du ikke snart have nogle børn?’ og ‘Kvinder ønsker da altid at få børn!’ bliver ofte rettet mod barnløse kvinder. Så måske er Kanazawas overvejelser i virkeligheden ikke så langt fra samtidens ideologi?

Læs artiklen "Danmarks moderfår stempler mig som et barnløst monster" hos Politiken.dk

Læs artiklen "Er kvinder, der fravælger børn overhovedet kvinder?" hos Information.dk

En fødemaskine for staten

Både Kanazawas interesse i dette emne og hans ”videnskabelige resultater”, kan forstås som en konsekvens af den neoliberalske og patriarkalske ideologi. Kvinder har en pligt til at reproducere arbejdskraft og opretholde en sund økonomi.

For at få kvinder til at føde flere børn er det vigtigt, at opretholde den kvindelige identitet som ”mor”. Da højere uddannelser ofte er langvarige og tidskrævende, dikterer selvsamme ideologi, at mor ikke kan være klog. Høj intelligens og moderskab er ikke modsætninger, men fungerer socialt som om dette var tilfældet.

Politiken skriver at fødselstallet for 2012 er med 58.000 børn det laveste i flere år og langt færre end i 2008, hvor der i Danmark blev født mere end 65.000 børn. Både SF, DF, Liberal Alliance ser dette som et problem. Faktisk er det noget af det eneste der kan blive enige om.

Læs artklen "Stadig flere kvinder får aldrig børn" hos Kristeligt Dagblad

Der er ingen tvivl om at det skal være lettere for forældre at få børn: Tilgængelige daginstitutioner, ligeløn, barsel osv. Men kunne man ikke lade være med at dæmonisere kvinder, der vælger børn fra og mener, at der er andre værdier værd at leve for end reproduktion.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce