Annonce

Asylaktivister gav en hånd
17. oktober 2012 - 10:57

Asylansøgere fik hjælp til fangeflugt

To afviste asylansøgere fra Afghanistan fik hjælp af danske og svenske aktivister, da de i sidste uge stak af fra et detentionscenter i Sydsverige. En succes, som bør gentages, mener aktivisterne.

Kort før klokken fem tirsdag morgen den 9. oktober lykkedes det to afghanske mænd at stikke af fra et detentionscenter i den lille sydsvenske by Åstrop uden for Helsingborg.

Flugtaktionen blev planlagt og udført i tæt samarbejde med aktivister fra både Danmark og Sverige, som havde klippet hul i hegnet omkring centeret, inden de med økser knuste en rude og hjalp mændene ud.

Begge mænd havde fået afslag på deres ansøgning om asyl i Sverige og stod foran en snarlig udvisning, hvilket var den direkte anledning til flugten.

– Vi mener, at mennesker har ret til at opholde sig, hvor de vil. Det er et sygt overgreb at indespærre folk, der ikke har gjort noget ulovligt. Vi ønskede at forhindre en udvisning, som kunne føre til tortur og forfølgelse, forklarer en af de medvirkende danske aktivister til Modkraft.

Læs noten »Förvarsintagna rymde via fönster« hos HD.se.

Vil gøre det igen

Asylaktivisterne betegner aktionen som en succes og siger, at de måske har fundet en ny og effektiv metode til at stoppe deportationer på.

– Aktionen viser, at med god planlægning og modet til at gøre 'det umulige', så kan man bryde de normale rammer for protest. Vi vil gerne vise, at det er en myte, at fængsler og lignende institutioner er ubrydelige barrierer, lyder det fra den anonyme aktivist.

Hun fortæller, at man nu vil forsøge at overføre erfaringerne fra aktionen til Danmark.

– Vi kunne godt tænke os at bruge erfaringerne i Danmark. Der er dog en række forhold, som gør det sværere her til lands. Men så handler det jo bare om at være kreativ, smiler hun.    

I Sverige sker det ofte, at asylansøgere flygter fra detentionscentre, og derfor er der oprettet en blog omkring emnet.

Besøg hjemmesiden for aktionsgruppen Aktion mot deportation.

Besøg bloggen De Kallor Oss Försvastagna.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce