Annonce

Arbejdsløse i aktion
27. oktober 2014 - 11:22

Arbejdsløse omdannede jobcentre til politisk kamplads

Arbejdsløse, politikere og aktivister indtog fredag jobcentre i fire byer for at kritisere regeringens arbejdsmarkedspolitik. I København var Enhedslistens arbejdsmarkedsordførerer Christian Juhl og Ninna Hedeager Olsen med på barrikaden.

»Arbejde eller ej - alle har ret til et godt liv«

Sådan lød budskabet på et kæmpe banner, der var blikfang ved den happening, som »Bekæmp Fattigdom NU« havde arrangeret foran Københavns Jobcenter i Nyropsgade fredag den 24.oktober.

Her var omkring 30 arbejdsløse mødt op for at deltage i demonstrationen med overskriften »Jobcentret er fyldt – hvor er jobbene?« i protest over regeringens arbejdsløshedspolitik.

Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl fra Enhedslistens og Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslistens gruppe i Københavns Borgerrepræsentation holdt tale, og folk mødtes efterfølgende for at planlægge fremadrettede aktiviteter.

Samtidig gennemførte arbejdsløse lignende aktioner ved jobcentrene i Randers, Aalborg og Aarhus.

Læs artiklen »Arbejdsløse protesterer på jobcentre over manglende job« hos DR.

Læs artiklen »Tålmodigheden er sluppet op: Arbejdsløse protesterer på jobcentre over hele landet« hos Modkraft. 

Lønpres og manglende fritid

I København startede aktionen kl. 9 med at rulle transparenten ud til en fotosession foran jobcenteret.

Derefter gik det med hiv og sving ind ad svingdøren, hvor Christian Juhl holdt tale i god ro og orden uden indblanding fra de ansatte i centeret.

Christian Juhl ridsede op, hvilke krav der skal stilles til hele jobformidlingssystemet så det imødegår de arbejdsløses behov og ikke blot arbejdsgivernes behov for billig arbejdskraft.

Men fremhævede Christian Juhl, det nuværende system er baseret på, at skræmme folk i arbejde så de ikke tør stille krav.

– Dem inde på arbejdspladserne skal vide, at de ikke bare kan gøre som det passer dem. Hvornår har I sidst hørt om en arbejdsplads der har rejst lønkrav? Hvornår har I sidst hørt om en arbejdsplads der har nedlagt arbejdet fordi løn- og arbejdsforhold ikke var i orden?  Nej det har jeg heller ikke! For når der står en masse uden for arbejdspladsen som er vilde efter at arbejde til en pris der er under det man har på pladsen her og en hel masse kolleger fra Østeuropa der er helt vilde efter at komme ind, så overvejer man lige en gang til, lød det fra Enhedslisten arbejdersmarkedsordfører.

– Ideen er, at vi skal have presset lønninger ned på arbejdskraften. Det er drømmen i den nyliberalistiske tanke. Tanken er, at hvis de kan presse lønningerne langt ned, så tror de, at det overskud der bliver i virksomhederne vil blive brugt til at skabe nye arbejdspladser. Det er et regime ud tænkt af en borgerlig regering og gennemført af en socialdemokratisk ledet regering. Det er vi nødt til at gå op imod. Vi vil have et liv, hvor vi har plads og ret til at lave for eksempel kunst, hvor vi deles om det nødvendige arbejde der er, argumenterede Christian Juhl.

Planlægger høring om nyttejob

Da Christian Juhl var færdig med at tale trak demonstrationen ud på gaden, for ikke at blokere mere for at de ansatte i Københavns Jobcenter kunne passe deres arbejde.

Herude greb Ninna Hedeager Olsen megafonen og startede med at slå fast at »vi er her for at vise, at dagpengeforringelserne det er virkeligt noget lort!«.

– Vi vil ikke splittes ud mod hinanden og vi vil ikke bruges til at trykke lønnen fordi vi er bange for ikke at have noget at leve af, når vi ikke har et arbejde, lød det fra Ninna Hedeager Olsen, der samtidig fremhævede vigtigheden af at forblive i fagforeningerne og føre en fælles kamp med folk i arbejde.

Efter mødet trak deltagerne over i fagforeningen Prosas lokaler i Vester Farimagsgade for at diskutere det videre forløb imod dagpengeforringelserne. Et af de initiativer der blev besluttet er en offentlig høring om nyttejob i december i København.

Se optagelser fra happeningen i København.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce