Annonce

Sport
26. maj 2015 - 15:28

Antiracistisk fodboldklub kommer til København – hvis crowdfunding lykkes

Den tyske fodboldklub St. Pauli, der har opnået kultstatus på den danske venstrefløj, spiller mod Frem i Valby Idrætspark i juli – hvis der sælges tilstrækkelig mange billetter inden midten af juni.

Fodboldklubben FC St. Pauli kommer til København den 5. juli for at spille venskabskamp mod Frem BK på Valby Stadion.

Det er en supportergruppe i Valbyklubben, der har stablet kampen på benene.

Men Hamburg-klubben har et brand, som er mange gange større end spillernes præstationer på kanten af nedrykningsstregen i den tyske 2. Bundesliga, koster det kassen at få holdet til Danmark. 250.000 kr. helt nøjagtigt.

De penge forsøges skrabet ind ind via crowdfunding. Det er så vidt vides den første fodboldkamp i Danmark, der bliver finansieret på denne måde. Pengene er hjemme, hvis det lykkes at sælge mindst 2.500 billetter inden den 15. juni.

Fra arbejderklub til venstrefløjsikon

I pinsen lykkedes det Hamborgklubben i den 34. og sidste spillerunde med det yderste af neglene at hænge fast i 2. Bundesliga også i næste sæson.

FC St. Pauli blev stiftet i 1910 af arbejdere i Hamborgs havneområde, men klubbens nuværende status som venstrefløjshøjborg startede i 1980’erne.

Værftskrise og ændringen af søtransport fra stykgods til containertransport betød tusindvis af færre jobs i Nordeuropas største havn. Arbejderne forlod i stort tal byen og de mange tomme huse omkring Hafenstrasse blev overtaget af Hamborgs BZ´ere og punkere, der begyndte at komme på Millerntor Stadion i den gamle arbejderklub.

Det var også en tid, hvor de tyske neofascistiske hooligans rekrutterede nye tilhængere blandt fodboldtilskuerne i klubberne over hele Tyskland. I kampen om tilskuerpladserne på St. Paulis hjemmebane måtte højreekstremisterne til sidst give op og forføje sig til byens anden storklub Hamburger Sports-Verein.

Som et resultat af klubbens nye tilskuergrundlag forbød St. Pauli som den første klub de højreorienterede nationalister at komme på stadion.

I dag er det en del af klubbens grundlag at vold, fascisme, racisme og sexisme ikke tolereres på lægterne. Det er sandsynligvis også medvirkende til, at klubben kan prale af at have den procentvis største andel kvindelige tilskuere til de altid udsolgte hjemmekampe.

Et sørøverflag – eller Der Totenkopf, som tyskerne kalder det – blev klubbens symbol, da punkmusikeren Doc Mabuse i en brandert i starten af 1980´erne købte eller stjal et sørøverflag fra en butik nær stadion, satte det på et kosteskaft og viftede med det under en kamp.

Derefter bredte flaget sig og blev det symbol for hele fanbevægelsen og senere indregistreret varemærke for klubben.

1-1 mod Sønderjyske

I 2010 spillede St. Pauli for første gang i Danmark for 1.500 tilskuere, hvoraf hovedparten var tilrejsende tyskere. Det var på stadion i Gråsten mod SønderjyskE, en kamp som endte 1-1.

Før kampen var der arrangeret en antifascistisk og antiracistisk demonstration fra byens midte til stadion. Om det samme bliver tilfældet i Valby må tiden vise.

Under alle omstændigheder har det erklæret antifascistiske hold allerede sat besøget hos Frem på deres hjemmeside som den sidste kamp, inden holdet tager på sommerens træningslejr.

Besøg FC St. Paulis hjemmeside

Læs »FC St. Pauli spiller mod Frem til sommer« hos BK Frem

Se »BK Frem vs. FC St. Pauli. Copenhagen July 5th - Official Event« på Facebook

Læs om FC St. Pauli på Wikipedia

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce