Antallet af kvindelige kilder i danske nyheder er faldet de sidste fem år og er præget af et gammelt syn på køn. Mænd er de seriøse eksperter, kvinderne er dem, der græder, mener kønsforsker.
Dagen før Kvindernes internationale kampdag går det sløjt til med ligestillingen i danske medier.
Antallet af kvindelige kilder i Danmark er nemlig faldet fra 31 procent i 2010 til 25 procent i 2015
Sådan lyder de nedslående tal fra det globale medieovervågningsprojekt »Who Makes The News,« der i slutningen af efteråret udgav en rapport, der over en fem-årige periode tæller antallet af kvindelige kilder og journalister.
Rapporten undersøger desuden, hvilke historier kilderne optræder i, og hvad de kvindelige journalister skriver om.
Her kan man blandt andet se, at kvinder sjældent optræder i historier, der handler om økonomi, politik og kriminalstof, der oftest er de dagsordensættende, og at kvindelige journalister i højere grad skriver om velfærd.
Kønsforsker Rikke Andreasen har i mange år beskæftiget sig med ligestilling og stereotyper i medierne. Hun pointerer netop, at der er sket tilbageskridt de sidste fem år.
- Medierne fastholder et gammelt kønssyn og opfattelse, hvor mændene er eksperterne, er handlende og seriøse, og kvinderne er dem, der græder, siger hun og tilføjer:
- Undersøgelser viser også, at selv i perioder med kvindelige statsledere og kvindelige partiledere, rykker det ikke ved, at mænd fylder mere, når nyheden handler om politik.
En af forklaringerne er ifølge Rikke Andrease, at journalister med internettets indtog er mere tidspressede, fordi der konstant skal leveres nyheder, og der derfor ikke er tid til at opstøve nye og alternative kilder.
Ligestillingen går ikke fremad af sig selv, eller hvis man bare venter længe nok, understreger hun.
- Medierne er i en kæmpe økonomisk krise og bliver nødt til at tage det alvorligt, når de ekskluderer. Og så skal man holde op med at diskutere, hvorvidt det er et problem, men diskutere hvordan det bliver løst, lyder Rikke Andreasens opfordring.
Men hun er ikke særlig optimistisk.
- Der er masser af villighed til at ændre det. Men lige så snart, presset i hverdagen kommer, og der sker noget »breaking,« ryger alle intentionerne, og man falder tilbage på rygmarvsjournalistikken.
Who Makes The News' undersøgelse gav Modkraft en anledning til, at kigge på, hvordan det egentlig stod til med kønsfordelingen på sitet.
En optælling af kilder og artikelforfattere på Modkraft den sidste måneds tid viser, at kun 31,1 procent af artiklerne er skrevet af kvinder, og 28 procent af kilderne er kvinder. Når det kommer til citater er 71,9 procent af kilderne mænd og 28 procent kvinder.
Modkraft bruger derfor Kvindernes Internationale Kampdag til lave et feministisk »take over« den 8. marts.
Her vil alt indhold på portalen være et samarbejde mellem fotografer, debattører, forfattere, kunstnere, aktivister m.m., der alle definerer sig som ikke-cismænd eller kvinder.
Historierne handler om alt fra at arbejde antiracistisk på den danske venstrefløj til solidaritet med saharawikvinder, der bor i den algierske ørken og kasteløse kvinder, der samler afføring i Indien for at overleve.
Desuden vil alle bloggere i dagens anledning være kvinder og ikke cis-mænd.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96