Annonce

ModKulturRefleksioner i den levende kultur
Roskilde Festival 2014
6. juli 2014 - 15:05

Anmeldelse: Dansk opvarmning slog udbrændt amerikansk hovednavn

Brøndby Strand-hustleren S!vas, RnB-crooneren Karl William og den danske alterna-pop duo Kill J varmede Roskilde Festivalen godt op, inden det amerikanske rap-fænomen OutKast åbnede hovedscenen og udkonkurrerede en skuffende Earl Sweatshirt.

Onsdag på Roskilde Festival viste, at der for alvor sker noget på RnB og hiphop scenen i Danmark for tiden.

Tre danske musiknavne med høje ambitioner var en del af warm up-programmet.

Mens hiphop’eren S!vas for længst har fået folk til at synge med på sit hit »DAUDA«, så vil det klæde ungdomscrooneren Karl William med mere kant til sin soul’ede RNB. Og Elektro-RNB duoen Kill J skal bare fortsætte der ud af!

De tre optrædende har alle gode produktioner og en international lyd, som ikke er hørt før i kongeriget.

Det er forfriskende og indikerer en sandsynlig guldalder for dansk RnB og hiphop.

Læs også artiklen »Skråt Orange: De små scener hitter« hos Modkraft.

S!vas

Flere timer før rapperen S!vas skal spille på Apollo Countdown, hører man omkvædet til S!vas mega hit DAUDA (der ud af) nynnet af folk på Roskilde festivals campingområde.

Og da koncerten går i gang onsdag aften er pladsen foran scenen helt fyldt. S!vas kunne sagtens både popularitetsmæssigt og kvalitetsmæssigt have været del af Roskilde Festivals hovedprogram og på en større scene.

S!vas eller Sivas Torbati, som fyren hedder, laver hiphop med tunge, beskidte basgange med inspiration fra det sydlige USA og den nyere elektroniske genre kaldet trap, der forener tung bas med små trippende pitches og lilletromme.

Denne aften leverer S!vas varen og skaber en fest for de mange fremmødte.

Tekstuniverset hos S!vas er et kapitel for sig og et resultat af omvendt integration, som S!vas har fortalt til Euroman.

Det er dansk med ord hentet fra tyrkisk, pakistansk og amerikansk hiphop slang. Teksterne har sin charme, som når S!vas oppe fra scenen denne onsdag indleder sin koncert med sangen ”Kbhavane” og på sin tilbagelænede måde leverer følgende linje:

Tjener para, i konflikt med loven//Drive-by, laver hit på hit i gården//Slås med politiet i gården//Hvis der entrecôte, bon appétit i gården. Som vist nok betyder han tjener penge, laver hits, slås med politiet, og hvis der er nogle der vil noget, så velbekomme.

– Min kalender er proppet, for jeg hustler hele dagen, synger S!vas fra scenen i sangen ”hustler hele dagen”.

Det er livet som hustler/thug i velfærdsdanmark, der bliver skitseret i S!vas’ teksunivers.

Men det er et univers der ofte bliver forudsigeligt og derved lidt kedeligt, fordi det kredser om penge, sprit og kriminalitet uden så meget politisk refleksion.

Det hører man tydeligt på monsterhittet D.A.U.D.A, som S!vas selvfølgelig gemmer til slutningen af sin koncert med:

“Vores system spiller højere//Dit nabolag får paranoia//Dauda.. Dauda..//Sort hættetrøje, Solbriller på min øjne Yea!//Dauda.. Dauda.”

Men hvad gør det at teksterne af og til er lidt kedelige og forudsigelige, når bassen er tung og beatet er dope, og at de fleste tilstede foran Apollo havde en fest.

Karl William

– Tak skal i have Roskilde, det var seriøst en af de største oplevelser i hele mit fucking liv at spille for jer!

Med de ord afsluttede 19-årige Karl William  sin koncert på Roskilde Festivals Rising scene onsdag den 2. juli.

Artisten med det for sin generation tidstypiske navn viste, at den eksistentielle ungdoms-soulede RnB er kommet til Danmark.

Karl Williams snak-syngende vokal og musik har format og er, som han selv udtrykker det til festival avisen, ’den nye lyd’.

Lyden, der er hentet fra amerikansk RnB inspirationer som Frank Ocean og Weeknd, er behagelig og lækker, men mangler efter min mening den kant, som forbillederne har. De 11-12 numre, som den rødhårede Karl William spillede på årets campingscene, syntes for ens til at fastholde denne anmelders opmærksomhed.

Både tekstmæssigt og musikalsk er Karl William ellers mere ambitiøs end andre ældre og mere etablerede danske RnB stjerner:

”Bekræfter alt og glemmer folk//Stod for dig, som evig tolk, ja //Klokkeklar, men kæmpe gåde //Uh nej, ikk' fortæl dem noget //Hvidt spyt i mit hjemland //Jeg gør alt for at glem' dem,” synger Karl William i sin første single ”Foruden At Forgude,” der også har fået spilletid på P3.

Og med sådanne inderlige og kringlede tekster fra et ungdomsliv er der masser af potentiale.

Med live trommer og en trompet, der lidt sporadisk fik lov at give sit besyv med, skabte de levende instrumenter en god varm basis for Karl Williams crooning, der til tider næsten kan lyde som CV Jørgensens unikke røst.

Det ændrer dog ikke på, at Karl William bliver nødt til at finde flere facetter og lidt mere kant frem i sin musik, før musikken bliver rigtig interessant over mere end et par numre. Det har den 19-årige rødtop så også tid til.

Se flere af Modkrafts fotos fra Roskilde Festival her.

Kill J

Den bedste koncert denne aften var uden tvivl den danske duo Kill J, der spillede på samme scene som Karl William.

Det var en mindre forsamling, der havde besluttet sig for at høre Kill J, men de som gjorde, fik en stor koncertoplevelse.

Mens den ene halvdel af duoen Kill J, forsangeren Julie Aagaard, står klædt i sort som en menneskelig krage og skriger, synger og rimer, skjuler Lennart Rasmussen sig bag sin lap-top og lægger den eklektiske elektroniske baggrund til forsangerens rystende stemme.

Resultatet fik denne aften både mennesker og mågerne, der cirkulerede rundt over scenen, til at lytte.

Kill J er ikke nem at genrebestemme. I et nummer er både stemmeføring og musik ovre i en form for syret dance-hall, og i et andet er vi til eksperimentalt halbal á la  90’ eurodance og i et tredje nummer spilles der urban dyster RnB.

Selv kalder Kill J deres musik for noget så kedeligt som ’alternative pop’.

En bedre betegnelse vil måske være eksperimental pop. Især vokalen bliver af og til manipuleret så meget, at det nærmer sig det vulgære, og andre gange kommer Aagaard så højt op i registeret, at det ikke længere er behageligt men næsten smertefyldt – som god noise.

To mennesker. En computer og et sort bagtæppe er Kill Js simple set up. En ustyrlig vokal, der har så mange facetter, at Kill J kan jonglere rundt mellem alle genre og slippe godt fra det.

Det, der gør Kill J’s pop til noget særegent, er den tunge bas, det dystre, det ekstreme samt det paradoksale.

Således er Kill J’s musik og Julie Aagaard’s vokal som sirenerne fra græsk mytologi. De lokker og skræmmer på samme tid. Beatet vil have fødderne til at danse, men vokalen er skrigende smertefuld. Det er ekstremt og komplekst, men underspillet simpelt.

Da Aagaard synger at ”This will kill us both”, så tror man på det.

Travl åbningaften

Der var hiphop battle på Roskilde Festivallens åbningsdag torsdag.

19-årige Earl Sweatshirt fra Los Angeles var oppe imod 90’er duoen OutKast fra Atlanta. OutKast åbnede Orange med et effektivt energi niveau og spilleliste og stjal 2/3 af rapperen Earl Sweatshirts publikum, og vandt på point, men ikke på stil.

Torsdag klokken fem åbnede Roskilde Festival sin festivalplads. Og en halv time efter spillede rapperen Earl Sweatshirt på Avalon.

Earl som er en del af OddFutureWolfgangKillThemAll har fået bred anerkendelse for hans mørke, teknisk sublime hverdagsrap, fra teenagekælderen.

Han kan rappe som få, og gør det på en afslappet tilbagelænet og nærmet off beat måde. Som når den unge amerikaner fra scenen rapper følgende linjer fra hans hit nummer Chum fra pladen Doris, og tager et faderopgør:

“It's probably been twelve years since my father left, left me fatherless//And I just used to say I hate him in dishonest jest//When honestly I miss this nigga, like when I was six// And every time I got the chance to say it I would swallow it”

De dygtige rim og de personlige bekendende tekster er sublim, som da Earl midt i koncerten spillede nummeret ”Whoa”:

“And I don't know why it's difficult to admit that I miss you//And I don't know why we argue, and I just hope that you listen//And if I hurt you I'm sorry, the music makes me dismissive”

Denne onsdag har Earl svært ved at skabe den intensitet og intimitet som hans hiphop kræver.

I stedet for at give sig god tid, bliver der på en halvtime spillet omkring 10 numre. Earls stemme, der i produktionerne er dyb og basfuld, bliver live en smule flad i det, og drukner hurtigt i koncertstøj og den lidt uskarpe og brogede lyd, der er så fængslende på Earls plader.

Roskilde Festival valgte at sætte OutKast på en time efter Earl, hvilket resulterede i at lige fra nummer to sang forlod publikum Earl for at få en god plads foran Orange Scene. Hvad der startede ud med at være et fyldt Avalon telt, endte halvsørgeligt med et halvtomt telt.

Ærgerlig planlægning at sætte to så gode hiphop navne på så tæt på hinanden – især på en dag, hvor Drake og Chance the Rapper begge aflyste deres koncerter.    

OutKast spillede orange op

Imens den nye hiphop lyd repræsenteret ved Earl var en lidt broget koncertoplevelse, så beviste 90’er hiphop duoen OutKast at hiphop kan være folkeligt og sagtens fylde Orange Scene op og ud.

God ide ikke at åbne Roskilde Festivals store scene med et lidt for småt nordisk indie-band, som det har været kutyme af tradition tidligere.

Andre3000 optrådte i sort flyverdragt og hvid paryk, og de obligatoriske solbriller – og med påskriften på hans heldragt der lød ”passionate about compassion”.

Anden halvdel af duoen; Big Boi lignede en cirkusdirektør/diktator fra en fremtidsfilm fra 80’erne, med sin grøn og sorte farvede shorts og jakke, og en Atlanta Kasket.

Hiphop-giganterne fra Atlanta har fornyet hiphoppen cirkus funk, soul og fede kostumer – og viste vejen for rappere der gerne ville rime men ikke være kedelige.

Eneste aber dabei var til denne fest koncert, at OutKast ikke har lavet noget nyt album siden 2006, og deres numre lød næsten mere forældet Rolling Stones der spillede senere på Orange.

OutKast tre monster hit - Ms. Jackson’, ‘Roses’ og ‘Hey Ya! - var geneøst spredt ud over hele koncerten og skabte en fest hvor langt de fleste af de 60.000 foran Orange Scene, ikke kunne lade være med stikke fem’eren i vejret.

Men deres engang så fornyende hiphop lød bedaget.

Så selvom at Earl ikke formåede at fastholde sit publikum, og på trods af at Earls hiphop ikke egner sig til live koncerter, så blev kampen uafgjort – men hvem ved hvad der sker i den forlængede spilletid.

Se også links om Roskilde Festival 2014-2004 på Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce