Annonce

Udland
9. juni 2015 - 16:31

Angela Merkel vil bruge Ægyptens diktatur imod flygtninge i Middelhavet

Ægyptens præsident var i sidste uge på besøg i Berlin – for at øge samarbejdet med tyske virksomheder og for at indlede mere »sikkerhedssamarbejde« imod flygtninge i Middelhavet. Det sker samtidig med at kritikken af undertrykkelsen i Ægypten forstærkes.

Ægyptens enevældige præsident Abdel Fattah Al-Sisi blev i sidste uge modtaget i Berlin ved et tredages besøg.

Trods massiv kritik af besøget fra oppositionen i Tyskland, herunder også fra medlemmer af kanslerens eget parti (det konservative CDU) blev besøget gennemført.

Den venstreorienterede tyske avis Junge Welt mener, at det skyldes, at den konservativt-socialdemokratiske regering ønsker at bruge det autoritære egyptiske regime til at inddæmme flygtningestrømmen over Middelhavet og øge det økonomiske samarbejde med landet.

Udover mødet med kansleren og forbundspræsidenten var samtaler med repræsentanter for den tyske industri således på Al-Sisis program.

Besøg, mens kritik og undertrykkelse vokser

Tidspunktet for Al-Sisis besøg i Berlin kunne ikke være mere problematisk for den tyske regering.

Menneskerettighederne i Ægypten er under voldsomt pres – og kritik fra udlandet.

Ægyptens domstole og administration har indledt en klapjagt på oppositionen i landet,  både islamister, venstreorienterede og liberale.

Desuden er civilsamfundet under et uset pres.

Menneskeretsforkæmperen Hahey Eldin Hassan fra Cairo Institute for Human Rights Studies kaldte ved et møde i EU’s menneskeretsudvalg i den første uge af juni Ægypten for »angstens republik«.

Han begrundede det med, at magtens tredeling er ophørt og at justitsvæsenet er blevet politiseret og domineret af det ægyptiske sikkerhedsapparat.

Han satte dermed atter temaet om menneskerettigheder i nillandet på EU's dagsorden.

Al-Sisi regerer i praksis via dekreter. Et valgt parlament findes ikke, og valgene i marts blev udskudt på ubestemt tid.

Regeringen lader tiden arbejde for sig og udnytter lejligheden til at genindføre af de magtforhold, der herskede i landet før den såkaldt grønne revolution i foråret 2011.

Love bliver i praksis foreslået og sat i kraft under kontrol af Al-Sisi og de komiteer, som han selv har nedsat. Militær- og politiapparatet udbygger i baggrunden deres magt og prioriterer i øjeblikket et øget samarbejde med EU.

Efter at Al-Sisi kom til magten i sommeren 2014 fokuserede han først på relationerne til Ægyptens forbundsfæller på den arabiske halvø i udenrigspolitiske spørgsmål.

Men fra begyndelsen af 2015 har Ægypten styrket sine bestræbelser på atter at vinde politisk fodfæste i Europa. Efter tidligere statsbesøg i Grækenland og Spanien har mødet i Berlin uden tvivl det vigtigste økonomisk-politiske anliggende for Al-Sisi i år.

Forventning om økonomisk gevinst

Ægypten nærer store forventninger til berlinmødets virkninger for landets økonomi, som har været lammet siden den ægyptiske revolution.

Men også førende tyske virksomheder satser atter på Ægypten som investeringsland og vil efter fire turbulente og ustabile år udbygge deres aktiviteter i landet.

Formanden for det Tysk-arabiske Handelskammer i Cairo, Ulrich Huth, udtalte til det ægyptiske dagblad Daily News, at Al-Sisis besøg i Berlin var årets højdepunkt. Det vigtigste mål var atter at bringe Ægypten i fokus for den tyske industri.

Spørgsmål om den økonomiske politik burde derfor være på dagsordenen i de planlagte møder mellem ægyptiske og tyske repræsentanter for regering og private virksomheder, argumenterede Ulrich Huth.

Usikre investeringer og politisk uro

Men investeringer i Ægypten er fremover højst risikable og derudover også politisk sprængfarlige.

Ved en international investeringskonference i marts i badebyen Scharm Al- Sheik på Sinaihalvøen, bestræbte Ægyptens regime sig ganske vist sig på at lokke internationale långivere tilbage til landet.

Men regimet kunne omvendt ikke fremvise overbevisende planer for, hvordan landet atter kan stabiliseres og fredeliggøres politisk, socialt og økonomisk, skriver den tyske venstreorienterede avis Junge Welt.

I den nordlige del af Sinaihalvøen opererer voldelige ekstremistgrupper, der har udstrakt deres aktiviteter til hele landet. De bomber regelmæssigt installationer tilhørende politiet og militæret.

Inddæmning af flygtningeproblem

Tyskland forhandler nu med Cairo om en udbygning af det politimæssige samarbejde og vil udvide samarbejdet om bekæmpelsen af terrorisme og kriminalitet.

For Berlin er det vigtigt at involvere Ægypten stærkere i EU's bestræbelser på at inddæmme den såkaldte illegale migration via Middelhavet.

Som det ofte er set i forholdet til autokratisk regerede stater i Nordafrika, har den tyske forbundsregeringen også i dette tilfælde valgt den pragmatiske løsning, skriver Junge Welt.

Læs mere i artiklen »Diktator an der Spree« hos Junge Welt

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce