Annonce

Menneskerettigheder
12. november 2015 - 11:21

Amnesty kræver fanger i Vestshahara løsladt

Amnesty International og tre andre menneskerettighedsorganisationer kræver 21 fanger fra det besatte Vestsahara løsladt. Fangerne er idømt fængselsstraffe ved en marokkansk militærdomstol i 2013, selvom de efter eget udsagn er uskyldige og er blevet udsat for tortur.

»De marokkanske myndigheder bør befri alle 21 fanger, som afsoner lange fængselsdomme fra protester i 2010 i Vestsahara, eller give dem en fair retssag og undersøge alle anklager om tortur«, skriver Amnesty International i en udtalelse, der også er underskrevet af Human Rights Watch, Action by Christians for the Abolition of Torture og Saharawi Association of Victims of Grave Human Rights Violations.

I udtalelsen fortæller de fire organisationer om, hvordan fangerne blev dømt på tilståelser, som de gav under tortur, og som de efterfølgende har trukket disse tilståelser tilbage.

De blev alle idømt fængselsstraffe på mellem 20 år og livstid, for angiveligt at have dræbt medlemmer af den marokkanske besættelsesmagts sikkerhedsstyrker i Vestsahara.

Kæmper for frihed

En af de 21 fanger hedder Sidahmed Lemjayed. Han er 56 år gammel og præsident for CSPRON (Kommiteen for beskyttelse af naturresourcerne i Vestsahara), en organisation der forsøger at dokumentere og sætte fokus på den ulovlige marokkanske udplyndring og overfiskeri af Vestsaharas fiskebestande.

Lemjayed sidder i fængsel på livstid, ifølge ham selv fordi han som aktivist kæmper for Vestsaharas frihed og uafhængighed fra Marokko. Han har været arresteret flere gange tidligere for at have krævet uafhængighed for Vestsahara.

Han var medarrangører af en prostestlejr i Gdeim Izik, hvor cirka 15.000 mennesker protesterede imod den marokkanske besættelse af Vestsahara og de menneskerettighedsovertrædelser og den diskrimination af landets oprindelige befolkning, som er en følge af besættelsen.

Marokkanske sikkerhedsstyrker angreb og opløste lejren med vandkanoner, tåregas og skydevåben.

Tortur og mishandling hver dag

Ifølge en rapport fra CSPRON, der blev udgivet tidligere på året, bliver politiske fanger som Sidahmed Lemjayed »dagligt udsat for systematisk tortur og anden mishandling, chikane, medicinsk omsorgssvigt og anden grov behandling«, en tendens som FN’s specialrapportør for tortur Juan Mendez i 2013 beskrev som et »systematisk mønster af tortur og mishandling,« og som også Amnesty har beskrevet indgående.

Ifølge rapporten har Sidahmed Lemjayed pådraget sig en række lidelser i det berygtede Salé-fængsel i Rabat, herunder smerter i leveren, ryggen, det ene øje og fødderne.

Vestsahara er Afrikas sidste koloni. Landet har været besat af Marokko siden 1975, til trods for at den International Domstol samme år afviste Marokkos krav på Vestsahara, og selvom international lov, og utallige FN-resolutioner, kræver en folkeafstemning om Vestsaharas tilhørsforhold, hvor uafhængighed fra den marokkanske besættelsesmagt er en af mulighederne.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce