Annonce

Militarisering
29. august 2016 - 15:01

Amerikansk politi er bevæbnet med våben fra USAs krige og med knowhow fra Israel

Amerikanske politifolk er i stigende grad udrustet som soldater til politiske uroligheder og almindelige politiforretninger. Det skyldes en massiv overførsel af våben fra krigene i Afghanistan og Irak og Israels rolle som leverandør af ekspertise i terrorbekæmpelse. Det øger politiets frygt mod den civile befolkning, mener forfatter og højrefløjsekspert.

I USA har Black Lives Matter aktivisters påstand om, at amerikansk politi agerer som en besættelsesmagt i sorte kvarterer, og om paralleller mellem repressionen i israels besatte områder vakt vrede blandt organisationerne i den proisraelske lobby.

Men amerikansk politi bliver i stigende omfang udstyret og bevæbnet som soldater, og mange højstående politifolk bliver uddannet af officerer og eksperter fra Israels hær, efterretningstjeneste og politi. Uddannelsen sker på kurser, som fremtrædende proisraelske organisationer arrangerer.   

Ferguson i krig

I 2014 udbrød der voldsomme uroligheder i Ferguson, en forstad til staten Missouris hovedstad St. Louis. Urolighederne kogte over efter, en betjent havde dræbt den attenårige Michael Brown, og føjet endnu et navn til den amerikanske liste over ubevæbnede sorte, som er myrdet af det amerikanske politis kugler

Protesterne blev mødt med korps af politi-folk, udstyret og bevæbnet, som var de i krig. Mange bar automatrifler og skudsikre veste, og det eneste synlige tegn på, at de var politi snarere end soldater var et stofmærke på deres camouflagetøj med teksten »Police«. Politiet skød med gummi-kugler, og smed med chokgranater af den slags, som ellers bliver brugt af antiterrorkorps og specialenheder i politiet, såkaldte Swat Teams.

Bilerne som de, svært bevæbnede og udrustede politifolk, kørte i var tungt pansrede firehjulstrækkere af den slags, amerikanske soldater har kørt patrulje i Irak og Afghanistan.   

At se den slags køretøjer sat ind i håndteringen af offentlig uorden fik flere militære øjenbryn til at hæve sig i USA. En af kritikerne var, Christian Balan, der har tjent som forbindelsesofficer i den amerikanske hær. I 2014 udtalte han til The Guardian:

- Jeg er soldat, jeg er militær officer, og jeg ved, hvornår der er brug for den slags. Jeg mener ikke, at der i en by med 22.000 mennesker er brug for svært amerede køretøjer. Og hvis der bliver skudt har du så brug sådan en? Behøver du den virkelig, sagde Christian Balan.

Læs »Michael Brown protests in Ferguson met with rubber bullets and teargas« i The Guardian   

Læs »Ferguson police: a stark illustration of newly militarised US law enforcement« I The Guardian      

9-11 og Patriot Act

Militariseringen af det amerikanske politi tog særlig fart efter terrorangrebene i New York og Washington i 2001, hvor politikorps overalt i USA blev bedt om at stramme sig særligt an i forhold til bekæmpelsen af terrorisme.

Ifølge den israelske forfatter og aktivist Jeff Halper udløste loven Patriot Act, der blev vedtaget umiddelbart efter angrebene i september 2001, en ekstrabevilling til amerikanske politikorps på 34 milliarder til dækning af udgifterne til det øgede fokus på terrorbekæmpelse.

Jeff Halper er israelsk antropolog og har i bogen War Against the People undersøgt den internationale sikkerhedsindustri.

Læs »Global Palestine – An Interview with Jeff Halper« hos Mondoweiss

Krigen mod narko

De store skridt i militariseringen af det amerikanske politi skete imidlertid allerede i 1990, hvor kongressen vedtog National Defence Authorisation Act, en lov som fastlægger det militære budget og principper for brugen af de penge, som der er budgetteret med.

I loven indgik dengang sektion 1208, som tillader forsvarsministeren at overføre materiel fra USAs væbnede styrker til føderale og statslige myndigheder. Det kan handle om overskydende »våben og ammunition og andet udstyr som forsvarsministeren finder eget til disse myndigheders aktiviter i forbindelse med narkotikabekæmpelse«.

Krigen mod terror

I 1996 lod kongressen sektion 1208 afløse af sektion 1033, og det er den der udgør lovgrundlaget for den massive overførsel af militært udstyr til politikorps som den, der for to år siden blev sat ind mod demonstranter i Ferguson.

Efter USAs militære tilstedeværelse i Mellemøsten og Central Asien var blevet neddroslet, var der meget for meget af alting, og derfor tog overførslen af overskudsmateriel fra forsvarsministeriet til føderale, statslige og lokale myndigheder på ny fart.

Ifølge Washington Post udgjorde værdien af overskudsmateriel fra forsvarsministeriet under 1033 programmet i 2013 næsten en halv milliard dollar. Det er næsten en niendel af de 4.3 milliarder dollar som i form af materiel er blevet overført fra forsvarsministeriet til den amerikanske ordensmagts institutioner.  

Det er ikke nødvendigvis udtryk for, at det er militære rifler eller firehjulstrækkere armeret til at modstå vejsidebomber som amerikanske politichefer ønsker sig allermest, men for et stort politidistrikt der som St. Louis Conty hvor Ferguson ligger har et årligt budget på 160.000 millioner dollar, er al hjælp velkommen, også selvom den gør politifolk til »warrior cops«, der kunne have været »street cops«.

Læs »How America’s police became an army: The 1033 program« hos Newsweek

Israelsk knowhow

Oveni den teknologiske opgradering af den amerikanske politibetjent bidrager staten Israel og dens politiske sympatisører med know how indenfor terrorbekæmpelsens strategi og taktik. Israelsk ekspertise spiller en stor rolle indenfor uddannelsen af ledende amerikanske politifolk og i udviklingen af deres tilgang til ordenshåndhævelsen.

Fx var den øverste politichef for St. Louis County, Tim Fitch til seminar om terrorbekæmpelse i Israel i 2011. Seminaret er blevet holdt hvert år siden 2004 hedder National Counter-Terrorism Seminar (NCTS). Arrangøren er den proisraelske lobbyorganisation Anti Defamation League (ADL).

På kursus i Israel

Ifølge ADL har flere end 175 højtstående politifolk deltaget på seminaret siden 2004. Ifølge ADLs hjemmeside får de chancen for ved »selvsyn at studere Israels taktik og strategi til terrorbekæmpelse«.

Underviserne er højtstående chefer fra Israels nationale politi, eksperter fra Israels sikkerheds-og efterretningstjenester og fra den israelske hær, og ADL lover et inspirerende seminar.

- På de 12 seminarer, vi har holdt siden 2004 har vi har haft flere end 175 højtstående politifolk som deltagere. De har kunnet bringe det de har lært i Israel med sig tilbage til USA, skriver den proisraelske organisation.

ADL står også for Advanced Training School, hvor lærere fra israelsk politi og militær har undervist mere end 700 amerikanske politifolk fra flere end 220 statslige og føderale myndigheder, inklusive FBI og CIA.

Læs »National Counter-Terrorism Seminar in Israel« hos Anti Defamation League

Læs »Law Enforcement Training« hos Anti Defamation League

Jewish Institute for National Security Affairs

En anden organisation, der har spillet en central rolle i overførslen af knowhow om terrorbekæmpelse fra Israel til USA er Jewish Institure for National Security Affairs (JINSA). Ved siden af sit virke som sikkerhedspolitisk tænketank med blandt andet krig mod Iran på programmet, har JINSA hjulpet meget til i overførslen af israelsk viden om ordenshåndhævelse til amerikanske ordenshåndhævere    

Ifølge forfatteren Max Blumenthal, der har beskæftiget sig intensivt med den israelske og amerikanske højrefløj har JINSA haft 9.000 ledende amerikanske politifolk som kursister på deres Law Enforcement Education Program (LEEP), hvor de bliver undervist af israelske eksperter.

JINSAs bestyrelse er, skriver Max Blumenthal i et indlæg i webmagasinet Mondoweiss, »neokonservatismens blå bog«, og JINSAs advisory Board har tidligere budt på typer som Douglas Feith og Richard Perle, som begge har fungeret som konsulenter for den israelske premierminister Binyamin Netanyahu og som neokonservative topfolk i Bush-regeringen.

Læs »From Occupation to ‘Occupy’: The Israelification of American domestic security« hos Mondoweiss

Israelisering af amerikansk politi

Max Blumenthal opremser en række eksempler på, at de amerikanske politifolk som deltager i ADL, JINSAs og andre organisationers kurser i Israelsk terrorbekæmpelse faktisk har lært noget, og at det blevet brugt mod blandt andet Occupy-aktivister og til profiling af uskyldige muslimer i New York.

Den tendens som priviligerer israelsk know how i USA, i forhold til udformningen af politiets taktik og metoder kalder Max Blumenthal israelisering.

Han anerkender, at man ikke præcis kan vide hvilken rolle lobbyens kurser og det øvrige amerikansk-israelske samarbejde spiller i amerikanske politifolks tilgang til politiarbejdet, men påpeger at konsekvensen er en farlig nydefinering af relationen mellem politi og borgere.

- Helt sikkert er det, at israeliseringen af amerikansk politiarbejde har øget politiets frygt for og fjendskab mod den civile befolkning, og at det har udvisket skellet mellem demonstranter, kriminelle og terrorister, skriver Max Blumenthal i Mondoweiss

Læs også »Israel-trained police “occupy” Missouri after killing of black youth« hos Electronic Intifada

Læs også »Sorte aktivisters Palæstina-solidaritet udfordrer Israel-lobby« hos Modkraft  

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce