Annonce

København
12. marts 2014 - 17:53

Aktivister kræver dansk politi under demokratisk kontrol

Stop ulovlige masseanholdelser, opret en reelt uafhængig klagemyndighed og giv politibetjente numre på uniformen. Sådan lyder kravet fra initiativet PolitiKritik, som går på gaden lørdag.

Lørdag den 15. marts er 'international dag imod politibrutalitet' og ligesom flere andre steder rundt om i verden er der derfor arrangeret demonstration i København.

Det er græsrodsinitiativet PolitiKritik, som står bag arrangementet, der starter på Vesterbro Torv og slutter på Christiansborg Slotsplads, hvor blandt andre advokat og formand for retspolitisk forening, Bjørn Elmquist, holder tale.

Initiativet er samlet omkring en række konkrete krav: Fjern Lømmelpakken og stop for ulovlige masseanholdelser, lav en reelt uafhængig politiklagemyndighed og sæt numre på politiets uniformer.

– Alle har jo en interesse i at landets politi er under demokratisk kontrol og de tre krav er populære i den offentlige debat. Derfor forventer vi et bredt og stort fremmøde, siger Marie Nielsen fra PolitiKritik til Modkraft.

Læs om begivenheden »Demonstration mod politibrutalitet« i Modkrafts kalender.

Læs mere om demonstrationen på facebook her.

Vil starte politikritisk tradition

I en pressemeddelelse sendt til Modkraft skriver PolitiKritik, at de gerne vil sætte fokus på hvad de opfatter som politiets problematiske rolle i politiske konflikter i samfundet.

Det kommer ifølge initiativet eksempelvis til udtryk i forbindelse politiets »formålsløse kamp« overfor hashhandel på Christiania eller når der foretages masseanholdelser under demonstrationer.

Politiets fik med Lømmelpakken, der blev vedtaget forud for klimatopmøde i 2009, mulighed for at foretage præventive masseanholdelser, hvilket dengang førte til at flere end 1.000 demonstranter blev anholdt selvom de intet ulovligt havde gjort.

Selvom lovpakken er blevet underkendt i adskillige retsinstanser og kritiseres af eksperter for at krænke menneskerettighederne, foretages der stadig massevis af præventive anholdelser ligesom loven trods løfter om det modsatte stadig ikke er blevet revideret. 

Læs artiklen »Drøftelse af lømmelpakke er blevet forhalet i snart to år« hos Information.

Læs artiklen »Masseanholdelse i strid med menneskerettigheder« hos Modkraft.

– Lømmelpakken, klagemyndigheden og de manglende numre på politiets uniformer er alt sammen noget der er blevet kritiseret de seneste år. Men i stedet for at gøre noget ved det, bliver løsningerne syltet og udskudt som for eksempel politikernes revision af lømmelpakken, siger Marie Nielsen.

Se dokumentarudsendelsen »Hvad du ikke vidste om Danmark - Politiklager« hos DR.

Hun mener, at de vidde rammer til politiet fører til overgreb på uskyldige og tror der er brug for et folkeligt pres for at få det ændret.

– Alt for ofte ser vi at politiet bruges til politisk undertrykkelse, som ved  klimatopmødet og som sociale skraldemænd i den formålsløse kamp mod hash, udtaler Marie Nielsen og fortsætter:

– Vi vil gerne starte en god tradition for at 15. marts bruges til at kritisere den manglende retssikkerhed og den brutalitet uskyldige alt for ofte udsættes for.

Læs artiklen »Politiet brækkede arm på feministisk aktivist« hos Modkraft.

Læs artiklen »BZ-sympatisør overfaldet af politiet« hos Modkraft.

Læs artiklen »Video: Civilbetjent skyder varselsskud på Christiania« hos Modkraft.

Læs artiklen »18. maj demonstration angrebet af politiet« hos Modkraft.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce