Annonce

Flygtninge
20. april 2016 - 17:10

Aktivister inden masseaktion: Vi vil åbne grænsen for alle

Danske, tyske og svenske flygtningeaktivister går lørdag i aktion i Sønderjylland for blandt andet at sætte fokus på forskelsbehandling mellem hudfarver ved grænsekontrollen. »Selvom vi gerne indgår i dialog med politiet, betyder det ikke, at vi nødvendigvis vil gøre, som de siger,« forklarer arrangørerne.

Danske, tyske og svenske flygtningeaktivister deltager lørdag den 23. i en uanmeldt aktion ved den dansk-tyske grænse i Sønderjylland.

Ifølge arrangørerne er målet med ulydighedsaktionen, at »vise hvordan en åben grænse burde se ud. Menneskers ret til hjælp og beskyttelse er vigtigere end grænser, papirer, strukturer og systemer. Alle mennesker er værdifulde og alle menneskers lidelser er lige virkelige, uanset om de har et pas og uanset hvilken farve de har«.

Aktionen Kryds Grænsen« er et samarbejde mellem organisationerne Welcome to Denmark, Flygtningeaktionen fra Aarhus, og Reaktion fra Trekantsområdet.

Link til aktionen på Modkrafts kalender

Læs: »Masseaktion: Aktivister vil trodse sønderjysk grænsekontrol« hos Modkraft

Modkraft har talt med Clara Willer fra Welcome to Denmark forud for aktionen:

- Når vi har været rundt at tale med folk op til aktionen, så er der flere der fortæller, at de slet ikke har problemer med at krydse grænsen - men det er kun hvide mennesker. Mennesker med en mørkere hudfarve oplever ofte problemer, også selvom de er danskere. Det er dem, der bliver stoppet og tjekket, ikke de hvide.

Vil bevæge sig i mindre grupper

Ved aktionen lørdag véd politiet jo, at I kommer, hvordan forholder I jer til dét?

- Det er fedt, hvis vi kan åbne grænsen helt, men aktionen er mest et signal. For at åbne grænsen rigtigt er nok ikke muligt. Men det er vores mål! Vi tager en pavillon med, som vi sætter op. Den skal repræsentere en åben velkomstport. 

Aktionen introducerer et begreb, som arrangørerne kalder »Taktisk Mobil Ulydgihed.«

Hvad forventer I at kunne opnå med taktisk mobil ulydighed?

- Taktisk mobil ulydighed er et strategisk koncept, der giver os mulighed for at gennemføre aktionen, og krydse grænsen, uden at risikere konfrontationer med politiet. Det betyder, at vi bevæger os i mindre grupper, ikke kun i en samlet formation. Vi melder ud, at det er en fredelig, ikke-voldelig aktion, og det er ikke målet at komme i konfrontation med politiet. Vi snakker med politiet undervejs, hvis det er, men aktionen er ikke en anmeldt demonstration, og selvom vi gerne indgår i dialog med politiet, betyder det ikke at vi nødvendigvis vil gøre, som de siger, vi skal gøre.

Menneskerettigheder for alle

Har I en plan B?

- Hvis det ikke er muligt at forhindre grænsekontrollen uden en konfrontation, og det ikke er muligt at oprette en reelt åben grænse med en velkomstport, så rykker vi ud i nærområdet, hvor grænsen løber hen over et åbent markområde.

Deltager ’Hr. og Fru Padborg’ også i aktionen, eller er det primært yngre venstrefløjsaktivister?

- Jeg ser ikke mig selv som venstrefløjsaktivist, men som flygtningeaktivist. Aktionen er for alle, for menneskerettigheder er for alle. Og det er dét aktionen drejer sig om. Men det er nok primært yngre flygtningeaktivister og venstrefløjsaktivister, der dukker op.

Også aktivister fra Hamborg, Kiel, Berlin og Sverige har meldt ud, at de deltager.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce