Annonce

Antifascister
30. november 2016 - 16:31

Aktivister i offensiven inden »For Frihed«-demonstration

Aktivistnetværket NoPegida vil forhindre højreradikale, For Frihed i at afholde juleoptog på Nørrebro. »De vil prøve at få ny energi ind i gruppen gennem mere »spektakulære« aktiviteter. I en sådan situation mener vi, at det er nødvendigt at vise tydelig modstand og tage deres mødested fra dem,« fortæller NoPegida til Modkraft.

»Vi tager pladsen fra Pegida«

Sådan lyder opfordringen fra organiseringen NoPegida, der på lørdag har indkaldt til demonstrationen »Reclaim Copenhagen« mod For Frihed (tidligere Pegida red.), som vil gå i juleoptog gennem Nørrebros gader. 

Men det skal de ikke have lov til, mener aktivisterne i NoPegida-netværket, som er et netværk af forskellige antifascistiske grupper, der skiftes til at organisere protesterne mod For Frihed.

»Når de hadefulde tastaturkrigere forsøger at gå på gaden, så lad os vise dem vej tilbage til det musehul, de er krøbet frem fra. En folkelig gadebevægelse bliver de aldrig. Det må aldrig blive almindeligt eller acceptabelt at udpege syndebukke og hetze mod befolkningsgrupper. Det er ikke sejt – det er en farlig og hadefuld vej,« lyder det i demonstrationsindkaldelsen.

Sidste gang »For Frihed« mødtes på Nørrebro var det foran Korsgadehallen, hvor Hizb ut-Tahrir afholdt årsmøde. Det vakte postyr både på dagen, hvor nørrebroborgere og antifascister var mødt op for at vise deres utilfredshed med For Frihed. 

På Modkraft vakte episoden debat om, hvorvidt venstrefløjen skal bruge kræfter på at demonstrere mod For Frihed, Hizb ut-Tahrir eller nogen af grupperingerne overhovedet. 

»Jeg er forfærdet over den muslim-bashing retorik, der blæste ud over Korsgade. Jeg er også ked af at læse alle de facebook meningsdannere, der straks hopper til tasterne, og ikke engang møder op og lytter til de ulækre taler om muslimske mænd, der voldtager og andet ord-bræk,« lød det blandt andet i en kommentar fra Lisbeth Bryhl, der bor og arbejder på Nørrebro.

Læs indlægget »Hvorfor Pegidas standpunkt aldrig får sin gang på jord på Nørrebro« hos Modkraft

Som svar til Lisbeth Bryhl skrev den studerende Emil Arenholt Mosekjær et indlæg, hvor han blandt andet skrev:

»I saboterede en flok højrenationale tossers i øvrigt lovlige demonstration. Fascisterne stod inde i Korsgadehallen, og havde fred og ro til at tordne imod alle de værdier, som vi på venstrefløjen holder af: seksuel frihed, kvinders rettigheder og et sekulariseret samfund.« 

Læs også indlægget »Du fokuserede på en flok tågere og lod fascisterne have frit spil« hos Modkraft 

Senest skrev Modkraft-blogger Knud Holt et indlæg, hvor han argumenterer for, at det er spild af tid og kræfter for venstrefløjen at fokusere på »Pegida« og »Hizb ut-Tahrir,« hvis man vil kæmpe mod højreradikalisme. 

Læs indlægget »Demonstrationer mod Pegida og Hizb ut-Tahrir er en politisk blindgyde« her

NoPegida: Vi viser alternativ til hadet

Derfor har Modkraft spurgt NoPegida, hvorfor de bliver ved med at indkalde til moddemonstrationer mod For Frihed, når det ikke virker som om, at det ændrer på deres vilje til at arrangere optog som det på lørdag. 

– Det er snart to år siden at den lille gruppe Pegida Danmark første gang marcherede gennem København. I de perioder, hvor vi har mobiliseret til store og forskelligartede demonstrationer, aktioner og blokader, kan vi se, at det har en klar effekt på Pegidas deltagerantal og er en belastning for deres forsøg på at sprede deres had og racisme.

– Vi mener, at det er nødvendigt at sige klart fra, hver gang grupper som Pegida spreder hadske budskaber og hetzer mod befolkningsgrupper. Kun sådan kan vi vise, at der er et alternativ til hadet, islamofobien og splittelsen. At vi er mange Københavnere, der mener, at vores by er og skal være mangfoldig.  

NoPegida har lagt planen for formiddagen op på Facebook. Her fremgår det blandt andet:

HVAD SKAL DER SKE?
1. Vær i området fra kl. 11.15
2. Præcis Kl. 11.30 mødes vi ved den lyserøde mindesten på Palæstinas(Israels) Plads. Vi vil overtage Pegidas mødested og umuliggøre deres samling og hermed march mod Nørrebro. Husk at pladsen er stor - så vær bevægelig og hold ryggen fri. 
3. Forsøger Pegida at gå så søg op foran dem. Vi vil igennem vores antal, kreativitet og mobilitet forsøge at blokere og genere deres march mod Nørrebro.
4. Pegida skal ikke sprede deres hadske budskaber uimodsagt, og de skal slet ikke tilføre nye kræfter til deres døende projekt. Kom og vær med! 
Og hold øje med vores opdateringer.

Planen er lagt ud offentligt ud, så alle deltagere kan forberede sig så godt som muligt, forklarer NoPegida.

Kan i uddybe, hvad der er grunden til, at I ændrer strategi og prøver at overtage Pegidas mødested? 

– Da Pegida samledes på Nørrebro i starten af november, sagde deres talsperson Tania Groth blandt andet, at deres lørdagsdemonstrationer ikke længere var nok for dem. Udover at sprede deres borgerkrigsretorik og hetze mod befolkningsgrupper vidste Tania, at selv den inderste kerne i Pegida godt ved, at de aldrig bliver en folkelig bevægelse. Derfor vil de prøve at få ny energi ind i gruppen gennem mere »spektakulære« aktiviteter. I en sådan situation mener vi, at det er nødvendigt at vise tydelig modstand og tage deres mødested fra dem.

Er opmærksomme på politiet

I jeres demonstrationsindkaldelse skriver I, at man skal være bevægelig og holde ryggen fri. Hvad mener I med det? 

– Det handler helt konkret om, at vi ikke vil spærres inde og tilbageholdes af politiet. Derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på politiet og Pegidas bevægelser i løbet af dagen. Særligt på Palæstinas (Israels) plads, som er større end f.eks. Axel Torv eller Mindeankeret ved Nyhavn, hvor Pegida tidligere har haft mødested. Vi vil udnytte muligheden til at tage Pegidas mødested fra dem, men er også klar over, at deres lille gruppe godt kan føres rundt om os af politiet. Derfor må vi være opmærksomme og aktive for at lykkedes med vores mål.

Sidste gang de var ved Korsgadehallen, havde nogle af dem medbragt slagvåben. Hvad vil I gøre, hvis det kommer til en fysisk konfrontation?

– Det er ikke tidligere lykkedes for Pegida fysisk at overfalde os. Der er dog ingen tvivl om, at voldsfantasierne får frit løb blandt Pegida-tilhængerne bl.a. på facebook. Pegida forsøger at fremstå som bekymrede borgere, der går i fredelige demonstrationer, men dette glansbillede krakelerer gang på gang, når vi ser organiserede nazister med tandbeskyttere, organiserede nationalister med slagvåben, og når Pegida-deltagere ønsker at angribe folk fysisk.

– Netop derfor må man også trække en streg i sandet og sige – det her vil vi ikke acceptere.

- Nationalisme, had og vold er en farlig cocktail. I den situation er det vigtigt, at vi står sammen og støtter hinanden.

Hvordan kan man deltage i at vise sin utilfredshed med Pegida på lørdag, hvis man ikke har lyst til at følge de anvisninger, I har skrevet i jeres Facebookbegivenhed?

– For det første forestiller vi os, at der er mange forskellige måder, man kan deltage i og støtte op omkring aktionen »Reclaim Copenhagen« – vi koordinerer gerne med grupper, andre netværk og enkeltpersoner.

– I vores event-tekst og på mobiliseringsflyere lægger vi bl.a. op til, at man kan være med til at stå i vejen for Pegida, man kan dele kaffe og flyers ud til forbipasserende og meget meget mere. Der er jo heldigvis stadig et par dage til, så vi vil opfordre folk til at organisere sig på de måder, de mener bedst at kunne protestere mod Pegida.

Sidste gang Pegida var ved Nørrebrohallen, og antifascister dukkede op for at smide dem væk skabte det debat hos lokale Nørrebrobeboere, der ikke ønskede, at antifascister »smed dem væk«. Hvis interesser er det I kæmper for, når Pegida ikke må være på Nørrebro?

– Da Pegida mødte op på Nørrebro var det ifølge dem selv for at demonstrere mod Hizb ut-Tahrir. Vi hørte dem ikke nævne det med et ord – til gengæld dæmoniserede de hele befolkningsgrupper og deres borgerkrigs-retorik buldrede ud i et mangfoldigt nabolag.

– Derfor så vi helt forståeligt en reaktion fra beboere i området, og fra antifascister, hvoraf mange bor, arbejder og går i skole på Nørrebro. At smarte politikertyper efterfølgende bagatelliserer disse Nørrebrobeboeres reaktion og samtidig stiller spørgsmålstegn ved legitimiteten af protester mod Pegida, tyder snarere på en interesse i at fremme sit eget politiske »virke« eller på privilegieblindhed hos de beboere på Nørrebro, som ikke direkte gøres til syndebukke af Pegida.

For Frihed har flere gange givet udtryk for, at man tager afstand fra racisme. Tidligere talsperson for Pegida-DK Nicolai Sennels fortalte blandt andet Modkraft i 2015, at han mente, at moddemonstranterne bevidst har misforstået hans projekt, og at det byggede på »humanisme« og »medfølelse«.

Researchkollektivet Redox har trods intentionen dog flere gange dokumenteret, at folk med tilknytning til den yderste højrefløj adskillige gange er dukket op til Pegida-DK's og For Friheds markeringer.

Læs mere her: »Redox: For Frihed har fejlet som bevægelse, men har succes som aktivister« 

Læs artiklen »»Fascister har aldrig været velkomne på Nørrebro««

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce