Annonce

Miljø
27. november 2015 - 14:45

Aktivister håber på verdens største klimademonstration søndag

Selv om en undtagelsestilstand, der blev indført efter terrorangrebet i midten af november, forhindrer en massedemonstration i Paris, håber klimaaktivister på at samle millioner af demonstranter verden over søndag den 29. november. I Danmark er der demonstrationer i København, Aalborg, Aarhus, Odense og Hjørring.

Der er søndag den 29. november planlagt over 2.000 arrangementer i 150 lande med krav om at klimatopmødet COP21 i Paris - fra den 30. november til den 12. december 2015 - fører til forpligtende klimamål.

Den største demonstration med et forventet deltagerantal på omkring 200.000 skulle have fundet sted i Paris, men den franske regering har forbudt demonstrationer under topmødet med henvisning til sikkerhedshensyn – og juridisk begrundet i den undtagelsestilstand, som blev indført efter terroranslaget i Paris den 13. november, der kostede 130 mennesker livet.

Flere anarkistiske og autonome grupper har dog bebudet, at de vil bryde demonstationsforbuddet og vil mødes på Place de la République søndag kl. 12.

»Vi vil ikke lade staten bestemme for os. Vi ønsker hverken dens falske løsninger på klimaet eller dets forbud mod at finde os på gaden. Hvis adgangen til Place de la République forhindres søndag på grund af undtagelsestilstanden, vil vi gå andre steder i Paris med vores slogans og idéer«, hedder det i en mødeindkaldelse.

Læs Les Désobéissants (De Ulydiges) erklæring på Facebook (fransk, engelsk og spansk)

Alternativt topmøde gennemføres

Selv om gadeaktioner er blevet forbudt vil en række miljøorganisationer fortsat afholde et alternativt klimatopmøde under navnet Climate Action Zone – med den franske forkortelse: ZAC. Det vil finde sted i en nordlig bydel fra den 7. – 11. december og samle både aktivister fra hele verden og skolebørn fra Paris-området. Der er planlagt omkring 150 forskellige workshops og undervisningsseancer i løbet af de fem dage.

Læs mere om Climate Action Zone hos Coalitionclimat21.org

Dansk demonstration protesterer mod finanslovsbesparelser

I Danmark vil der være demonstrationer i København, Aarhus, Aalborg, Odense og Hjørring.

Demonstrationen retter sig ikke alene mod verdenslederne i Paris, men også mod de nedskæringer på miljøområdet, der ventes gennemført i finansloven for 2016:

– Vi vil have den danske regering til at tage ansvaret på sig og ikke slække på klimaambitionerne, siger Astrid Alexandersen, der er talsperson for demonstrationsledelsen i København til Modkraft.

– På den måde er demonstrationen en protest mod nedskæringerne. Vi håber, at mange støtter op og viser regeringen, at vi ønsker ambitiøse klimaaftaler og –målsætninger, siger hun.

Arrangørerne i København håber på forhånd på et deltagerantal omkring 10.000 – og der vil være en del fantasirige indslag, blandt andet en seks meter høj statue af en rygende frihedsgudinde, dansende isbjørne, kystfiskerfartøjer og en fredsslange. Der vil desuden være højtalersæt, der køres klimavenligt rundt i christianiacykler.

Demonstationen vil starte på Den Røde Plads på Nørrebro kl. 13, hvor den vil opdeles tematisk efter organisationer og paroler.

Se kalenderopslag på Modkraft

Læs om demo i Hjørring på Facebook

Læs om klimamarch i Aalborg på Facebook

Læs om lysoptog i Aarhus på Facebook

Læs om klimamarch i Odense

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce