Annonce

Udland
10. januar 2014 - 13:42

Aktivister bag FBI-afsløring: »Vi gjorde som Snowden«

Aktivister, der i 1971 afslørede det amerikanske forbundspoliti FBI’s overvågning og infiltration af venstrefløj og borgerrettighedsaktivister i USA, drager paralleller til Edward Snowdens afsløringer af NSA.

»Jeg mener, at det vi forsøgte at gøre tilbage i 1971, er det samme som det Snowden forsøger at gøre i dag. At give information, som borgerne behøver for at kunne tage stilling til, hvad deres regering må og ikke må.«

Sådan siger John Raines i et interview med den amerikanske TV-station Democracy Now. I 1971 brød han og fem andre ind i det amerikanske forbundspoliti FBI’s kontor i byen Media, Pensylvania, og stjal arkivet

Arkiverne sendte de videre til amerikanske dagblade, og afsløringerne rystede amerikanerne, der fik indblik i FBI’s metoder, der, som NSA’s overvågning i dag, blev motiveret med hensynet til national sikkerhed.  

Medlemmerne af gruppen, der kaldte sig Citizens Commitee to Investigate the FBI er ikke tidligere trådt frem, og deres identitet har hidtil været en gåde.

I en 15 minutter lang film, produceret journalist-gruppen Retro Report, træder nu aldrende medlemmer af borgerkomiteen frem. En var børnehavepædagog, en var taxichauffør og et par andre var universitetslærere.

Se »Stealing J. Edgar Hoover's Secrets: 'The Greatest Heist You've Never Heard Of'« på Youtube:

Se »’It Was Time to Do More Than Protest’: Activists Admit to 1971 FBI Burglary That Exposed COINTELPRO« på Democracy Now

Spionage mod krigsmodstandere og borgerrettighedsaktivister

Aktivisterne afslørede blandt andet eksistensen af det såkaldte COINTELPRO-program, hvor FBIs agenter spionerede mod alt fra venstreradikale til borgerrettighedsaktivister, krigsmodstandere og systemkritiske intellektuelle, bl.a. Noam Chomsky.

En del af formålet var at sprede paranoia blandt krigsmodstandere, som FBI’s daværende direktør J Edgar Hoover betragtede som trusler mod den nationale sikkerhed, og at infiltrere det ny venstre i 1960’erne og 70’ernes USA.

Drab på sorte Pantere og trusler mod King

COINTELPRO omfattede også orkestreringen af drab på militante aktivister, blandt andet på den fremtrædende leder af Black Panther Party, Fred Hampton i 1969. Han blev skudt af Chicagos politi, der handlede på grundlag af oplysninger fra FBI.

Programmet omfattede også en række psykologiske operationer vendt mod fremtrædende enkeltpersoner, blandt andet Martin Luther King.

Han blev, under trusler om at FBI ville afsløre hans udenomsægteskabelige affærer, opfordret til at tage livet af sig.

Vi slap godt fra det, gudskelov

I filmen fra Retro Report fortæller John og Bonnie Raines om den umage, som aktivisterne gjorde sig med ikke med at blive taget under selve indbruddet og afsløret efterfølgende.

Bonnie Raines, der dengang arbejdede i en børnehave, fortæller blandt andet om, hvordan hun og manden John forberedte deres familie på at skulle tage sig af parrets tre børn, for det tilfælde at de blev taget og sendt i fængsel.

I forhold til Snowden, der er blevet kritiseret for ikke at ville vende hjem fra sit eksil i Rusland og stå til ansvar for sine handlinger ved en amerikansk domstol, peger John Raines på den mægtige modstander, som han og hans gruppe havde lagt sig ud med, hvis de havde stået frem dengang

»Jeg tror, at vi havde stået overfor et FBI med en direktør Edgar J Hoover som var rasende på os, og gudskelov at vi slap godt fra det«, siger John Raines til Democracy Now .

 

Se også om Snowden-sagen på Modkraft Tidslinje 9. juni 2013.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce