Annonce

Fagligt
21. september 2015 - 10:04

Aarhus: Tidligere havnedirektør dømt for sms-snageri

En tidligere direktør og en ledende medarbejder i Aarhus Havn er dømt for at have brudt meddelelseshemmeligheden, da de læste en kranførers sms’er, men slipper for straf.

Tidligere direktør for Aarhus Havn Bjarne Mathiesen og en ledende medarbejder blev fredag den 18. september dømt i en principiel sag om meddelelseshemmelighed.

Havnens ledelse havde i forbindelse med en konflikt læst en kranførers sms’er på hans arbejdstelefon, hvilket førte til at han og to kolleger blev fyret.

Både den tidligere havnedirektør og den ledende medarbejder slipper dog for straf, da retten vurderede, at de to handlede i god tro efter rådgivning fra Aarhus Kommunes jurister.

Konflikt og mobning

Sagens udgangspunkt er en konflikt mellem havnens ledelse og kranførerne tilbage i 2012, hvorunder kranførerne nægter at tage overarbejde.

Undervejs i konflikten skal en af kranførerne have udskiftet en mobiltelefon, som han har fået stillet til rådighed af sin arbejdsgiver, med en smartphone. Det er i den forbindelse, ledelsen læser sms’erne på den gamle mobiltelefon, der blandt andet handler om at mobbe en kollega, der tager overarbejde.

Sms’erne fører til, at tre kranførere i december 2012 må acceptere en fratrædelsesordning.

Efterfølgende har de tre kranførere forsøgt at få en retslig afgørelse, om det overhovedet var lovligt, at havnens ledelse læste sms’erne.

Langt forløb

Østjyllands Politi afviste i første omgang at rejse sigtelse i foråret 2013. Men efter at kranførernes advokat Bjarne Overmark havde klaget, beordrede Statsadvokaten politiet til at genoptage efterforskningen.

Det gjorde politiet, men kom i oktober 2014 til samme resultat. Det blev underkendt af Statsadvokaten, der ganske usædvanligt selv sigtede Bjarne Mathiesen og Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S), der også er formand for Aarhus Havn.

Anklagemyndigheden endte dog med ikke at rejse tiltale mod borgmesteren, da man mente, at han ikke havde noget med beslutningen om at aflæse sms’erne at gøre.

Til gengæld blev havnedirektør Bjarne Mathiesen og en ledende medarbejder sigtet i den sag, der blev afsluttet fredag.

Undskyldelig misforståelse

I retten forklarede den tidligere direktør, at han selv havde været i tvivl, om det var lovligt at læse sms’erne, og at han derfor havde rådført sig med topjuristerne i Borgmesterens Kontor.

- Jeg ville ikke se og ikke høre om indholdet, før jeg havde fået en juridisk vurdering af, om havnen måtte bruge sms’erne, forklarede Bjarne Mathiesen ifølge Århus Stiftstidende i retten.

Læs »Eks-direktør i sms-sag: Rådhuset gav grønt lys« hos Aarhus Stiftstidende

Netop det betød, at retten lod Bjarne Mathiesen og den ledende medarbejder slippe for straf, da de med rettens ord »havde været i undskyldelig misforståelse af en retsregel.«

Yderligere lagde man vægt på, at politiet to gange havde standset efterforskningen, hvilket ifølge retten viste, at der havde været tvivl, om det overhovedet var ulovligt for ledelsen at læse sms’erne.

Læs pressemeddelelse om dommen fra Aarhus Byret

Med afgørelsen er det til gengæld nu slået fast, at det er ulovligt for at arbejdsgiver at læse sms’er på en ansats arbejdstelefonen.

Redaktion: 
Emneord: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce