Annonce

Et andet universitet
25. november 2014 - 21:33

Aarhus: Politiet rydder studenter-blokade, næste mål regeringsudvalg

Tidligt tirsdag morgen ryddede politiet blokaden af rektoratet på Aarhus Universitet: De studerende vil nu stoppe det regeringsnedsatte Kvalitetsudvalgs fremlæggelse af en ny rapport i Aarhus og København

Tirsdag morgen klokken halv fem dukkede 10 politibetjente op ved rektoratet på Aarhus Universitet, hvor studentergruppen ’Et andet universitet’ har opretholdt en blokade siden onsdag i sidste uge.

Her beordrede betjentene ni sovende studerende til at stoppe blokaden, der var etableret i protest over regeringens uddannelsespolitik.

Ingen blev anholdt i forbindelse med rydningen, da de studerende valgte at forlade stedet frivilligt.

– Vi sagde til dem, at vi synes, det var lidt vildt, at de kom med så mange betjente, men pakkede ellers sammen og forlod rektoratet fredeligt, fortæller de aktionerende studerendes talsperson Søren Mau, der var blandt de ni studerende, der blev vækket af politiet.

Læs artiklen »Politiet ophævede blokaden på AU i nat« hos Omnibus.

Læs artiklen »Politiet fjerner blokerende studerende« hos Jyllands-Posten.

Rektor: Vi kan ikke løse konflikten

Ifølge Aarhus Universitet så blev politiet tilkaldt forbi blokaden forhindrede de ansatte i at udføre deres arbejde på stedet og fordi de studerende har nægtet at flytte sig før end at regeringen og uddannelsesministeren Sofie Carsten Nielsen (R) dropper en række omdiskuterede reformer af universiteterne.

– De blokerende har opført sig pænt, og vi har haft en fin relation til dem. Men de har været stålsatte i, at de ikke ville rydde blokaden, og deres krav er nogle, vi ikke kan opfylde, da de er rettet mod ministeren og ikke mod os, forklarer prorektor på Aarhus Universitet, Beri Eika, til Modkraft.

– Vi havde håbet, at de ville følge vores henstilling til at rydde blokaden, og gav dem hele mandag til at gøre det, men det valgte de studerende desværre ikke at gøre, siger hun.

Læs artiklen »Blokade af Københavns Universitet ophæves, men udvides i Aarhus« hos Modkraft.

Blokade af Kvalitetsudvalget

Rydningen betød at et planlagt debatmøde, der skulle have fundet sted tirsdag aften på blokaden, blev aflyst.

Men ’Et andet universitet’ fastholder at blokere et møde onsdag formiddag, hvor regeringens Kvalitetsudvalg vil præsentere deres anden rapport på Aarhus Universitet.

– Vi vil lukke et illegitimt udvalg, Det er udemokratisk, at et udvalg nedsat af ministeren har så stor magt over universitetspolitikken, som burde bestemmes af de ansatte og studerende, siger studenteraktivisten Esben Bøgh Sørensen.

Han mener ikke, det er udemokratisk at ville lukke et møde, som 300 mennesker har tilmeldt sig for at høre fremlæggelsen og debattere rapporten.

– Kvalitetsudvalget har en privilegeret position med adgang til medierne. Det er os, der må kæmpe for at blive hørt, slutter Esben Bøgh Sørensen.

Prorektor Berit Eika oplyser, at man har orienteret politiet om den planlagte blokade i morgen, men understreger, at det er politiets beslutning, hvordan de vil gribe situationen an.

– Vi vil fra universitets ledelse gøre alt, hvad vi kan, for at mødet kan blive gennemført. Og for at både vores gæster fra Kvalitietsudvalget og de, der har tilmeldt sig mødet, kan komme til orde – ligesom vi har ladet ’Et andet universitet’ komme til orde, siger prorektoren til Modkraft.

Læs 'Et andet universitet's pressemeddelelse om blokaden af kvalitetsudvalget her.

Blokade og møder i København

På Københavns Universitet blev en blokade, der ligeledes var organiseret af gruppen ’Et andet universitet’ og havde samme formål, som den aarhusianske, søndag opgivet frivilligt.  

Men når Kvalitetsudvalget fredag skal fremlægger deres rapport på Professionshøjskolen Metropol, så vil de studerende igen gå på barrikaden – i bogstaveligste forstand.

Det blev besluttet på et stormøde mandag aften, der blev holdt på Center for Samfund og Sundhed, at man ligesom i Aarhus fysisk vil blokere mødet.

Der vil derudover blive holdt et informationsmøde om ’Et andet universitet’ torsdag samme sted og et nyt stormøde mandag på KUA.

Læs mere på 'Et andet universitets' facebook-side her.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce