Annonce

Gyldent Daggry
10. november 2013 - 17:16

75-årsdagen for Krystalnatten skændet af nynazister

Sympatisører med det nynazistiske græske parti Gyldent Daggry blev mødt med protester, da de brugte 75-årsdagen for Nazitysklands jødeforfølgelse til at demonstrere i Danmark, Sverige og England.  

Natten til lørdag den 9. november blev vinduerne i Enhedslistens lokaler i Møllegade i Svendborg knust af brosten.

Hærværket falder sammen med 75-årsdagen for Krystalnatten, hvor nazisterne i Tyskland i 1938 indledte deres forfølgelse af jøderne ved netop at knuse ruder og ødelægge forretningerne ejet af jøder.

At der er en sammenhæng mellem nattens hærværk og årsdagen er der ifølge Jesper Kiel, Enhedslisten spidskandidat til kommunalvalget i Svendborg, ingen tvivl om.

– Det er åbenlyst, siger han til avisen Fyns Stiftstidende.

Læs artiklen »Enhedslisten: Hærværk er politisk motiveret« hos Fyens.dk.

Læs mere om Krystalnatten hos Modkraft Bibliotek.

Gadekampe i Stockholm

Krystalnatten blev traditionen tro mindet ved arrangementer indkaldt af venstrefløjen mod racisme i blandt andet København, Aarhus og Svendborg.

I år var den yderste højrefløj dog også på gaden flere steder.

Årsagen var, at det græske nynazistiske parti Gyldent Daggry, hvis ledelse er anklaget for meddelagtighed i mord og andre kriminelle aktiviteter, havde opfordret deres støtter til at bruge dagen til demonstrere mod »forfølgelsen« af højrefløjen.  

Læs artiklen »Nazi-drab udført per ordre« hos Modkraft.

I Sverige førte det til at omkring 80 personer med tilknytning til gruppen Svenska Motståndsrörelsen gennemførte en demonstration ved Grækenlands ambassade i Stockholm i solidaritet med partiet.

Se videooptagelser fra demonstrationen i Stockholm.

De fremmødte var konstant omgivet af kamklædt politi, men da demonstrationen var slut udviklede situationen sig til uroligheder.

Flere hundrede moddemonstranter var mødt op og der blev smidt både fyrværkeri og flasker mod nynazisterne.

Ifølge svenske medier kom mindst to personer fra højrefløjen til skade under urolighederne, men ingen blev anholdt.

Se video og billeder i artiklen »Stökigt i samband med nazistisk demonstration« hos Afton Bladet.

Læs artiklen »Våldsamt när nazister marscherade« hos Expo.

Lyndemonstration i København

I København benyttede omkring 30 personer fra gruppen Danmarks Nationale Front ligeledes dagen til at mødes ved Grækenlands ambassade.

Her holdt de en uanmeldt mindehøjtidelighed for to medlemmer af Gyldent Daggry, som blev dræbt af ukendte gerningspersoner den 1. november i Athen.

Læs artiklen »Grækenland: Nihilistisk byguerilla mistænkes for likvidering af nynazister« hos Modkraft.

De danske nynazister råbte slagord mod udlændinge og efterlod en såkaldt »dødsrune« lavet af træ samt en buket blomster foran ambassaden inden de forlod stedet omgivet af en større politistyrke.  

En gruppe antifascister ankom kort efter til ambassaden, og ifølge hjemmesiden Projekt Antifa blev både blomsterne og træsymbolet »efterfølgende bragt til Nørrebro og destrueret kort tid efter«.

I London var antifascister fremme allerede inden højreekstremister gik i gang med en annonceret demonstration, som samlede godt 20 mennesker.

Omkring 50 aktivister fra 'London Anti-Fascists' opsøgte således en gruppe Gyldent Daggry-sympatisører på en pub, tog deres flag og brændte dem.

Fakler, musik og taler

Til trods for de små højreekstremistiske markeringer, var 75-året for jødeforfølgelsen generelt forbeholdt antiracistiske arrangementer.

I Aarhus gik omkring 150 mennesker igennem byens gader med et banner med teksten »Århus for Mangfoldighed«, ligesom der efterfølgende blev holdt et offentligt debat- og informationsmøde omkring den aktuelle nynazisme i form af Danskernes Parti, som stiller op til det kommende kommunalvalg.

– Nazisterne og de højreekstreme er ikke væk. Og den situation kræver, at vi til stadighed, er årvågne og parate til at stå sammen mod dem og sige fra, lød det Peter Bonfils, kommunalvalgskandidat for Enhedslisten, i hans tale ved demonstrationen.

Læs »Tale til Krystalnatdemo« af Peter Bonfils hos Modkraft.

I København blev der afholdt fakkeldemonstration på både Nørrebro og Vesterbro, hvor der var talere fra fagbevægelsen og Enhedslisten.

Samme aften var der desuden et åbent møde med deltagelse af blandt andre Det jødiske samfund i Danmark og musik.

Se tv-indslag på TV2 Lorry om demonstration på Nørrebro i København.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce