Annonce

Demonstrationer
23. juni 2015 - 10:04

250.000 demonsterede imod sparepolitik i London i weekenden

Demonstrationer imod nedskæringspolitik i både Irland og Storbritannien har i weekenden forbundet sig med Grækenlands forsøg på at slippe fri af EU’s, EBC’ og Den internationale Valutafonds sparediktater. Der har samtidigt været solidaritetsdemonstrationer med grækere i Berlin, Bruxelles, Amsterdam, Paris og Athen.

Den næstsidste weekend i juni har været storedemonstrationsdag imod nedskæringspolitik – ikke mindst i Storbritannien, hvor en op mod en kvart million mennesker deltog i en anti-nedskæringsdemonstration under parolen End Austerity Now lørdag den 20. juni.

Men der har også været demonstrationer i Scotland imod den nye konservative britiske, imod vandafgifter i Irland og solidaritetsdemonstrationer med det græske folk i det kamp mod EU’s sparepolitiske diktater overfor landets venstreorienterede regering.

London

Demonstrationen i London var blevet indkaldt af den tværpolitiske bevægelse The Peoples Assembly kort efter, at det blev klart, at de konservative under David Camerons ledelse ville få flertal i det britiske parlament efter valget den 7. Maj.

Demonstranterne gik fra Bank of England til Parliament Square. De sidste mennesker kom først ind på slutpladsen efter tre timer, da talerne var ved at slutte.

Demonstrationen har fået en bred tilslutning fra fagbevægelsen, det britiske socialdemokratisk parti Labour, miljøpartiet The Green Party og fredsbevægelserne. 

Antallet af suppekøkkener i Storbritannien er steget proportionalt med formuerne hos de rigeste mennesker i landet. I april offentliggjorde avisen The Telegraph en liste over Storbritanniens 1.000 rigeste mennesker der viste, at de har mere end fordoblet deres formuer i de sidste 10 år.

Fornyelsen af Trident-atomprogrammet, som det blev besluttet af regeringskoalitionen konservative og liberaldemokraterne kommer til at koste minimum 25 milliarder pund (261 milliarder danske kroner) og måske op til 100 millioner pund ifølge beregninger fra GreenPeace.

Blandt demonstranterne i Londons gader var også den britiske solidaritetsbevægelse Greece Solidarity Movement, der støtter den græske befolknings forsøg på at gøre op nedskæringspolitikken.

– Denne storslåede demonstration er kun begyndelsen. Vi kan ikke vinde med én demonstration. Vi er nødt til at ramme denne regering igen og igen, sagde  organisator John Ree fra The Peoples Assembly.

Organisationen har derfor indkaldt til nye protester i i starten af oktober, hvor de konservative har partikonvent i Manchester.

Demonstrationsledelsen havde før begivenheden meldt meget forsigtigt ud, at de forventede omkring 65.000 ville deltage i protesten mod tory-regeringen.

Ugen før – den 13. juni – havde en lignende demonstration i den walisiske by Swansea kun samlet omkring 2.000 mennesker.

Skotland

I Glasgow havde bevægelsen Scotland United Against Austerity samme dag indkaldt til demonstration.

Omkring 5.000 demonstranter fik støtte fra Scottish National Partys (SNP) forkvinde Nicola Sturgeon. Partiet satte sig i sidste måned på de fleste skotske pladser i det britiske parlament.

Fra talerstolen svor ledere fra fagbevægelsen, at de ville bryde loven, hvis toryerne vedtager en bebudet lov mod strejkeretten.

Læs artiklen »Enough is Enough«  hos The Morning Star

Læs artiklen »Nicola Sturgeon backs Glasgow anti-austerity rally «hos The Scotsman

Irland

I Irlands hovedstad Dublin var omkring 5.000 demonstranter på gaden for endnu en gang at fortælle, at de ikke vil betale for vand to gange – først indirekte over skatterne og derefter direkte.

Det var bevægelsen Right 2 Water der stod for indkaldelsen til demonstration.

Det halvstatslige selskab Irish Water begyndte i starten af april at udsende regninger til de irske husstande, og demonstranterne var blevet opfordret til, at tage dem med til demonstrationen og brænde dem.

Paul Murphy, der medlem af det irske parlament for Anti Austerity Alliance, har flere gange efterlyst tal på, hvor mange husstande, der har betalt vandafgiften, men har ikke fået svar fra regeringen.

Den irske demonstration var samtidig en solidaritetstilkendegivelse med Grækenland.

Overalt var der folk med græske flag og paroler, der støttede venstrefløjs- og regeringspartiet Syriza i dens forhandlinger med EU, EBC og IMF om fair betingelser for at en genopretning af den græske økonomi og gældafbetaling.

Læs artiklen »Thousands march in anti-water charges protest in Dublin«  hos The Irish Times

Belgien, Holland, Frankrig, Tyskland

Også i Bruxelles, Amsterdam, Paris og Berlin var mange tusinde mennesker på gaden lørdag for at støtte grækerne og for at markere FN´s Verdens Flygtninge Dag.

Læs »Over a Quarter Million People Demand an End to Austerity Now« hos Revolution News

Læs artiklen »Pro-Greek demos in Brussels, Amsterdam before crunch summit« hos Ekathimerini

Og i Athen mødte omkring 8.000  grækere op på Syntagama-pladsen søndag aften for udtrykke støtte til deres premierminister Alexis Tsipras i forhandlingerne med EU.

Læs »Anti-austerity rally in Greece on eve of EU crisis meet« hos AlJazeera

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce