Annonce

Kooperativer
4. september 2012 - 12:00

Økofællesskaber i hastig vækst

Selvorganiserede fødevarefællesskaber udfordrer supermarkedernes fokus på profit ved at distribuere varerne selv. Og det er noget, man kan lide i København, Aarhus og på Bornholm.

Udviklingen er gået stærkt. Sidste år voksede Københavns Fødevarefællesskab (Kbhff) fra 500 til 3.500 medlemmer, og interessen er bestemt ikke aftagende.

Det bevidner jeg, da jeg på en Nørrebro-café møder Mette og Andreas, som er aktive i Kbhff.

For mens Mette fortæller, at hun dagen forinden er vendt hjem fra Warszawa, hvor hun holdt oplæg om det københavnske fødevarefællesskab, kommer pigen fra nabobordet høfligt hen og spørger, om hun må citere fra det, der bliver sagt.

For hun er faktisk i gang med at skrive en opgave om Københavns Fødevarefællesskab.

– Sådan er det hele tiden, siger Mette.

– Interessen er enorm. Både fra medier, folk der vil hjælpe til og fra grupper, der selv vil starte noget tilsvarende. Og så er der rigtig mange studerende, der skriver om os. Det er jo fantastisk.

Læs artiklen »Ny indkøbsforening køber direkte fra gårdene« hos Politiken.

Konsensusdemokrati

Københavns Fødevarefællesskab er en medlemsdrevet, apolitisk indkøbsforening, der tilbyder økologiske, lokalt producerede fødevarer til sine medlemmer.

Alle kan være med, det koster 100 kr. at blive medlem, og melder man sig ind, forpligter man sig til at arbejde tre timer om måneden.

Målet er, at gøre det muligt for alle at have råd til at kunne købe økologiske, velsmagende, lokalt producerede og bæredygtige fødevarer.

Kbhff drives ud fra ti grundprincipper, som både handler om, hvordan udbuddet af fællesskabets fødevarer skal være, og hvordan fødevarerne skal distribueres.

Alle større beslutninger tages på medlemsmøder, hvor man i fællesskab finder en løsning, som alle kan acceptere.

– Derfor er det vigtigt, at man ikke deltager på fællesmøderne bare for at overbevise andre om lige præcis sin egen forkromede løsning på det hele. Men at man i stedet lytter og prøver at forstå forskellige interesser, bekymringer og løsningsforslag, og at man har forståelse for og vilje til at finde en løsning, der tjener det fælles bedste, forklarer Mette og suppleres af Andreas:

– Selvom mange oplever det som en gentagelse, så indledes alle fællesmøder med en introduktion til disse konsensus-tanker. For vi tror på, at det virker.

– Jeg går tit fra møderne og er helt høj over, hvor meget vi får skabt, og hvordan vores beslutninger bliver truffet med stor opbakning, indskyder Mette.

Naturligvis er der ikke enighed om alt i Københavns Fødevarefællesskab. For eksempel var det en diskussion om import af avocadoer fra Israel, der i sin tid førte til vedtagelsen af de ti grundprincipper.

Lokal fairtrade

Ifølge Mette er det en udbredt skrøne, at Københavns Fødevarefællesskab bare handler om at købe så billige økologiske varer som muligt.

– Hvis det var målet, kunne vi jo bare gå i Fakta! Jeg vil hellere formulere det sådan, at med fødevarefællesskabet kan landmændene få flere penge for deres grøntsager, og vi kan få flere lokalt producerede økologiske grøntsager med velsmag og høj kvalitet til en fair pris, forklarer Mette.

For at disse tanker skal udmønte sig, mødes Københavns Fødevarefællesskab med alle deres producenter en gang om året, hvor de taler om, hvad der kan produceres, og hvad Kbhff kan aftage og afsætte.

Og skulle der være overskydende madvarer, smides de selvfølgelig ikke væk. I stedet har Københavns Fødevarefællesskab aftaler med flere hjælpeorganisationer, der gladeligt aftager velsmagende, økologisk, lokaldyrket grønt og frugt.

Læs mere på Københavns Fødevarefællesskabs hjemmeside.

De ti grundprincipper

På et stormøde den 8. april 2010 vedtog medlemmerne af Københavns Fødevarefællesskab nedenstående 10 grundprincipper.

Vores udbud af fødevarer skal være:

1. Dyrket og produceret økologisk

2. Dyrket så lokalt som praktisk muligt

3. Sæsonbaseret

Vores fødevarer skal distribueres på en måde, der:

4. Støtter fair og direkte handel

5. Er miljøvenlig

6. Formidler og fremmer viden om fødevarer og økologi

7. Er økonomisk bæredygtig og selvstændig

8. Er transparent og fremmer tillid i alle produktions- og distributionsled

9. Er tæt på og tilgængelig

10. Drives af et lokalt, arbejdende fællesskab

Øko-fællesskab i Aarhus

Også i Aarhus kan indbyggerne nyde godt af et økologisk, medlemsejet fødevarefællesskab, hvis de ønsker et alternativ til de profitorienterede supermarkedskæder.

Aarhus Fødevarefællesskab har et stort udvalg af økologisk grønt og frugt og støtter bæredygtigt og ikke-miljøskadeligt landbrug.

Ifølge initiativtagerne er deres mission at tilbyde medlemmerne billigt økologisk frugt og grønt og derigennem udbrede kendskabet til økologi og bæredygtig fødevareproduktion. Dermed ønsker fødevarefællesskabet også at engagere medlemmer og lokalbefolkning til lokal handling indenfor bæredygtige initiativer. 

Ved indmeldelse i Aarhus’ Økologiske Fødevarefællesskab betaler man 100 kr. som et engangsbeløb. Herefter kan man få økologiske fødevarer hver uge. En pose med 6-8 kg lokalt produceret og sæsonbestemt økologisk frugt og grønt koster 100 kroner.

Bestilling, betaling og afhentning af varer finder sted i fødevarefællesskabets butik på Sølystgade 30, 8000 Aarhus C hver onsdag kl. 16-19. 

Alle medlemmer skal hjælpe til med praktisk arbejde i foreningen cirka tre timer måneden. Man kan bestille en pose frugt og grønt ligeså tit eller sjældent, som man ønsker. Er du interesseret i at høre mere om foreningen eller blive medlem kan du besøge butikken på Sølystgade hver onsdag fra 16-19.

Besøg Aarhus’ Økologiske Fødevarefællesskabs hjemmeside.

Bornholm goes øko

For de danskere, der bor i den østligste del af landet, er der også håb, hvis man vil være en del af et økologisk fødevarefællesskab.

Bornholms Økologiske Fødevarefællesskab – eller BØFF, som de kalder sig – har ladet sig inspirere af Københavns Fødevarefællesskab. Dog er foreningens medlemmer ikke forpligtet til at lægge arbejdstimer i projektet, i stedet hjælper man til efter tid, lyst og evne.

Indmeldelse koster 100 kr., og siden betaler man et årligt kontingent på 80 kr.

På Bornholm er den faste udleveringsdag torsdag. Poserne med frugt og grønt koster 100 kroner stykket, og man kan både bestille til specifikke uger eller lave en fast ugentlig aftale.

Poserne kan afhentes i Nexø, Rønne, Snogebæk og Svaneke.

Besøg Bornholms Økologiske Fødevarefællesskabs hjemmeside.

Denne artikel er en let redigeret udgave af en artikel, som tidligere har været bragt i Enhedslistens medlemsblad RødGrønne Linjer.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce