Annonce

Egypten
20. juni 2012 - 15:11

»Kvindeovergreb skal kvæle revolutionen«

Overgreb, tilsvininger og massevoldtægter afholder i stigende grad kvindelige systemkritikere fra at gå på gaden i Cairo. Koordineret strategi fra regimets side, lyder anklagen fra en række NGOer.

Jomfrutests, tæsk, ydmygelser, elektrochok, offentlig udskamning og seksuelle overgreb i hobetal.

Det egyptiske regime tager enddog meget hårdhændede midler i brug for at skræmme kvindelige aktivister fra at gå på gaden og protestere.

Den blodige voldtægt på bloggeren Mona El-Tawahy, masseovergrebet på CBS-journalisten Lara Logan og en gruppe soldaters overfald på 'kvinden i den blå bh' er ikke undtagelser, men kun de mest berømte eksempler.

Læs bloggen »Demonstration Against Sexual Harassment Attacked in Tahrir #endsh« hos Soundmigration

Siden unge egyptere besatte Tahrir pladsen i Cairo i januar 2011 har regimet ført en benhård kamp mod kvindelige demonstranter.

Kvinder protesterer mod overgreb

Det er anklagen fra kvinde- og menneskerettighedsorganisationer ovenpå det utal af rapporter om kvindeorgreb i forbindelse med demonstrationer mod det egyptiske regime i Cairos gader.

Seneste tilfælde er et masseovergreb af mere end 200 mænd på en demonstration af kvinder, der ironisk nok var gået på gaden i protest mod de politisk motiverede massevoldtægter.

Læs artiklen »Egyptian protesters against sexual assault are sexually assaulted« hos The Guardian

Og det kan få alvorlige demokratiske konsekvenser, hvis overgreb som disse får lov til at fortsætte, advarer de.

Koordinerede angreb

Overgrebene er ganske enkelt alt for koordinerede til at være tilfældige. De er orkestreret af regimet for at svække og splitte bevægelsen ved at mistænkeliggøre de mandlige demonstranter og skræmme de kvindelige væk fra Tahrir-pladsen.

Sådan lyder det fra blandt andre rettighedsorgaisationen Kifaya, Human Rights Watch og Amnesty International.

Læs bloggen »It’s not a revolution for those left behind« hos Women Under Siege

De beretter om adskillige eksempler på overgreb både under Mubarak og under det nyværende militærstyre.

Det var blandt andet det voldelige overfald på 'Kvinden i den blå bh, der satte fokus på regimets systematiske kvindeovergreb.

I årevis har regimet tortureret og chikaneret kvinder. Militærets specialstyrker har en rodfæstet kultur for at mishandle mødre og døtre og hustruer af fanger for at lægge pres på dem, skriver Womens Media Center i en redegørelse.

Læs redegørelsen her

Overgrebene sker ikke kun på pladsen, en række NGO'er beretter om grov vold, voldtægter og ikke mindst de forhadte jomfrutest af kvinder, der er tilbageholdt af det egyptiske militær.

Siden revolutionen har egyptiske kvinder i vid udstrækning været udsat for seksuel vold. Både når de protesterer i offentligheden, og når de tages i forvaring, konkluderer rapporten.

Jomfrutests skal retfærdiggøre overgreb.

Ifølge blandt andre Amnesty International har mindst 17 kvinder påviseligt været underlagt »tvangsundersøgelse af deres underliv i adskillige soldaters påsyn«.

Læs artiklen »Militæret blåstempler 'mødomstests'« hos Modkraft

– Vi ønskede ikke, at kvinderne sagde, at vi havde voldtaget dem. Derfor ville vi bevise, at de ikke var jomfruer, hvilket de heller ikke var, har en unavngiven general tidligere forklaret CNN.

Både selve undersøgelsen, der betegnes som direkte konventionstridig, og militærets opfattelse af, at seksuelle overgreb kun kan ske ved vaginal penetration af en ubrudt jomfruhinde - og dermed at øvrige ofre er både medskyldige og uden juridiske rettigheder - har efterfølgende affødt massiv kritik.

Læs artiklen »Justice remains elusive for victims of Egypt’s ‘virginity testing’« hos Women Under Siege

Dette til trods har de få kvinder, der har sagsøgt militæret for at udsætte dem for undersøgelsen, indtil videre ikke fået medhold. Et tydeligt tegn på et stærkt problematisk kvindesyn, ifølge kritikere.

Selve angrebene viser omfanget af problemerne med seksuel chikane i det egyptiske samfund, både for kvinderne selv, og som et redskab til at lukke ned for politisk uenighed, konkluderer journalisten og bloggeren Philip Brennan.

Læs artiklen »The Biopolitical Roots of Sexual Harassment at Egyptian Protests« hos Hive Times.

 

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce