Trods protester blev finanspagten torsdag stemt igennem uden andenbehandling eller folkeafstemning. En demokratisk katastrofe, mener Folkebevægelsen Mod EU, der aktionerede uden for Christiansborg imens.
Danmark er nu et europagt-land.
Det skete efter en længere diskussion i folketingssalen, hvor 80 medlemmer af Folketinget stemte for regeringens forslag om ratificering af euro-traktaten, den såkaldte finanspagt.
Læs artiklen »EU gentager brølerne fra krisepolitikken i u-lande« hos Information
Resultatet blev en vedtagelse af pagten og en afvisning af forslaget om at sende ratificeringen til folkeafstemning, som Enhedslisten, støttet af Liberal Alliance og Dansk Folkeparti stod bag.
Folkebevægelsen markerede dagen med en manifestation på Christansborg slotsplads. Sammen med en lang række andre organisationer har de samlet 35.410 underskrifter, som i går blev afleveret til formanden for Folketingets Europaudvalg.
- Folketinget har reelt stemt for en euro-traktat og imod demokrati. Men de skulle ikke have lov til at vedtage finanspagten uden protester. Vi tror, at der vil komme en markant skuffelse over, at Folketinget og regeringen har overhørt det store ønske om at blive hørt. Slaget om finanspagten er måske tabt i denne omgang i Danmark, men EU-modstanden er vokset, sagde Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, fra talerstolen.
Læs artiklen »Danmark tilslutter sig finanspagt efter ballade i Folketinget« hos Politiken
Hun benyttede lejligheden til at ønske irerne tillykke med, at de som de eneste får lov at stemme om pagten.
– Men det er kedeligt, at deres valgkamp har været så beskidt, tilføjede hun med henvisning til den irske regerings trusler om »mere arbejdsløshed, fattigdom og ragnarok« ved et nej.
Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96