Annonce

Jubilæum
20. april 2012 - 17:12

»40 års EU-modstand slutter ikke her!«

Trods diskutabel succesrate og politisk skepsis har en fælles front af unionsmodstandere stadig stor berettigelse. Det mener Folkebevægelsen Mod EU, som fejrer 40 års fødselsdag lørdag.

Under den velkendte parole »Verden er større end EU« fejrer Folkebevægelsen mod EU sit 40 års jubilæum lørdag den 21. april i Amager Bio.

Læs Rina Ronja Karis blog »40 år – og stadig kampklar« hos Modkraft.

Og selvom EU har haft vokseværk i de forløbne år, er der absolut grund til at fest hos unionsmodstanderne. Det mener Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen.

– Det kunne have været fedt, hvis vi havde haft held med at lukke fortagenet ned på et par år. Men selvom vi ikke ligefrem har sejret os selv ihjel, har vi opnået meget. Ikke mindst omkring de fire danske forbehold og vores søsterpartiers medvirken til at få Euro-traktaterne stemt ned i Irland, Frankrig og Holland, siger hun til Modkraft.

Læs Jakob Lindbloms blog »Dagens dummeste prøveballon fra Per Clausen« hos Modkraft.

Bevægelsen har altid været en torn i øjet på mange politikere, fortæller hun videre.

– Fem minutter efter Enhedslistens flirt med selv at stille op til Europaparlamentet havde Dan Jørgensen (S) allerede begravet os på sin Politiken-blog. Men det er jo ikke en nyhed, at han ikke ønsker at diskutere EU alt for meget, befolkningen har jo gang på gang vist, at de ikke deler hans begejstring.

Læs Dan Jørgensens blog »RIP Folkebevægelsen mod EU« hos Politiken.

Udover at lægge en dæmper på unionsudviklingen er bevægelsens vigtigste opgave at informere befolkningen, efter hendes mening.

– EU systemet er en kompliceret størrelse, og man kan let blive grebet af magtesløshed, men sætter man sig lidt ind i sagerne, er der faktisk mange muligheder for at opbygge folkelig modstand, der rykker. Derudover er vi lykkeligt fritaget fra blandt andre SF's præmis om, at det er vigtigt at holde liv i euroen tilføjer hun.

Partipolitisk bevægelsesskepsis

I lyset af Eurokrisen er Rina Ronja Kari ikke meget for at spå om Folkebevægelsens fremtid.

– Med de folkelige opstande, vi ser, er vi i et historisk opbrud med det nuværende system. Så det er langt fra sikkert, at EU overhovedet vil være der, når vi har 50 års jubilæum.

Ifølge Rina Ronja Kari har Folkebevægelsen stor grund til at feste. Foto: Mark Knudsen/Monsun

Læs Søren Søndergaards blog »Folkebevægelsen fylder fyrre« hos Modkraft.

På trods af at den anden unionsbevægelse, Junibevægelsen, måtte dreje nøglen om for et par år siden, mener Rina Ronja Kari bestemt, at der er plads til bevægelser i parlamentet.

– Junibevægelsen var gode samarbejdspartnere, men selvom de var kritikere, var de ikke modstandere af EU. Vi er en bred bevægelse med det til fælles, at vi vil bevare den danske model for velfærd og arbejdsmarked. Og her kan vi spille en unik rolle, siger hun.

Læs artiklen »Enhedslisten på vej til Europa-Parlamentet« hos Altinget.

Hun tilføjer, at selvom bevægelsens mand i parlamentet, Søren Søndergaard, er medlem af en gruppe, der også rummer EU-tilhængere, er der ingen opblødning på EU-spørgsmålet at spore.

Den venstreorienterede gruppe GUE/NGL har ingen krav om partidiciplin.

Læs Per Clausens kommentar »Styrk EU-modstanden« hos Modkraft.

I forbindelse med de seneste dages lidt blandede udmeldinger fra Enhedslisten, hvor formanden for folketingsgruppen Per Clausen ifølge Altinget har luftet ideen om at partiet selv skulle stille op til parlamentet istedet for at støtte op om Folkebevægelsen, siger Rina Ronja Kari:

– Det er jo Enhedslistens egen afgørelse, men det er altså de færreste Enhedslistemedlemmer, der ikke kan stå 100 procent inde for vores materialer og mærkesager. Og jeg tror i øvrigt ikke, at de skal tage for givet, at Folkebevægelsen vil være i valgforbund med dem.

Redaktion: 

Tak fordi du bruger Modkraft.
Vi håber du har læst noget interessant eller oplysende.
Du kan støtte Modkraft via MobilePay: 50 37 84 96

Annonce